Több, mint egy éve működik ez a blog, és ez idő alatt rengeteg kapcsolati tanácsot, kategóriát, felosztást, előrejelzést, tipológiát mutattunk be, tárgyaltunk ki és kritizáltunk. Az ember nyilván szkeptikusan kezel minden általánosítást és vonakodik beismerni, ha véletlenül valamiben ráillik az egyik. Azt kell jelentenem, hogy ezúttal telitaláltak és soha életemben nem volt olyan horoszkóp, felosztás vagy teszt a kezemben, ami ennyire pontosan illett volna a kapcsolatomra.

Az elmélet Dr. Kevin Leman nevéhez fűződik, és a kapcsolatokat "születési sorrend" alapján rendszerezi. Ez azt jelenti, hogy máshogy fog viselkedni egy kapcsolatban az, aki elsőszülött, máshogy az, aki a második-, harmadik-, stb. gyerek volt a családban, és megint máshogy az egykék, illetve az ikrek.

Az elsőszülöttek általában dominánsabb személyiségűek, megszokták, hogy a kisebb testvérek esetleg rájuk vannak bízva. Szerveznek, és az a normális számukra, hogy ők mondják meg, hogy mi legyen. Aki viszont idősebb testvér(ek)kel rendelkezik, az általában lazább, kalandosabb kedvű, de diplomatikusabb is, könnyebben alkalmazkodik és jellemzően kerüli a konfliktust.

Az egykék általában még az elsőszülötteknél is jobban vágynak arra, hogy a középpontban legyenek, és jellemzően kevésbé értenek az ellenkező nemmel való kommunikációhoz. Az ikrek viszont egy roppant erős és kiegyensúlyozott testvéri kapcsolatba születnek bele, ami általában gondoskodóvá teszi őket. Ha döntéshelyzetben vannak, először a másikra gondolnak, és párkapcsolataikban sem jellemző rájuk az önzés.

Leman szerint a romantikus viszonyokban hosszú távon az ellentétek vonzzák egymást. A dominánsabb egykék és elsőszülöttek sokkal nehezebben jutnak dűlőre egymással egy konfliktushelyzetben, mert mindketten magukhoz szeretnék ragadni az irányítást. Két másodszülött kapcsolatát ezzel szemben a kaotikusság veszélye fenyegeti, hiszen mindketten inkább ahhoz vannak szokva, hogy az életüket valaki más szervezi meg nekik.

Több mint 6000 pár vizsgálata azt támasztotta alá, hogy a hosszú távon tartós kapcsolatok nagyobb részében egykék vagy elsőszülöttek idősebb testvérrel rendelkező személlyel kötötték össze életüket. Saját kapcsolatomban is bosszantóan nyilvánvaló, hogy mindkettőnk személyisége milyen sokban illeszkedik abba a személyiségtípusba, ami a testvérek kora, illetve hiánya alapján a kutatók szerint a "normális".

Én, a kvázi-iker második gyerek (nővérem csak 11 hónappal idősebb nálam) vagyok az, akinek általában minden mindegy. Aki nem tépelődik sokat egy döntésen, sőt, szinte megkönnyebbül, ha döntenek helyette, és aki folyton inkább valami különlegeset vagy érdekeset szeretne csinálni és ki akar rúgni a hámból ahelyett, hogy végezné, ami éppen a feladat lenne. Ehhez képest öt éve egy kvázi-egykével élek (egyetlen húga 6 évvel fiatalabb), aki általában nem bírja jól, ha nem ellenőrizhet mindent, ha nincsenek a dolgok bebiztosítva, ha nem megy minden a maga előre kijelölt útján, és azonnal tökéletesen elintéz és megszervez és összehangol és lerendez bármit.

Valószínűleg az a kulcsa a dolognak, hogy amit egy ilyen zsarnok egykében vagy elsőszülöttben bárki más uralkodásmániának vagy perfekcionizmusnak vél, azt egy szerelmes másodszülött úgy éli meg, hogy gondoskodnak róla. Kívülről erre ugye azt szokás mondani, hogy az egyik viseli a nadrágot, a másik meg hordja utána a papucsot. Belülről azonban nyilvánvaló, hogy egy ilyen felállás is nagyjából ugyanannyi áldozatot követel meg mindkét féltől, mert olyan nincs, hogy egy kapcsolatban ne kéne mindkét félnek kompromisszumokat kötnie. Inkább munkamegosztás ez: mindenki azt csinálja, amit jobban tud, azt a szerepet foglalja el, ami jobban esik neki.

Na, végre volt egy tipológia, ami véletlenül éppen illett rám, de ez még nem jelenti azt, hogy olvasóink kapcsolatait is ugyanígy befolyásolja a születési sorrend. Egykék, randiztatok már másik egykével? Idősebb testvérrel rendelkezők, volt már szerencsétek hasonszőrűhöz? Kíváncsian várjuk, olvasóinknak mi a tapasztalata a témában.