A '60-as években hatalmas változásokat indított be a fogamzásgátló tabletta felfedezése. Hirtelen a nők ahhoz hasonló szabadságot kaptak a szexuális életben, ami elvileg a férfiaknak mindig is sajátja volt. Az, hogy a nőknek már nem kellett a teherbe eséstől félnie, beindította a szexuális forradalmat, aminek hevét csak a '80-as években hűtötte le valamelyest az AIDS-pánik.

De a társadalmi változásokat természetesen nem lehet már visszacsinálni, hogy az '50-es évek erkölcseihez térjünk vissza, és erre valószínűleg nem is vágynak túl sokan. A fejlődés halad előre a maga útján, és így egyre többet hallunk a férfiaknak szánt fogamzásgátló tablettáról, aminek piacra kerülésétől a hírek szerint legfeljebb néhány év választ már csak el bennünket.

A küszöbön álló eseményt egyrészt önmagában azért övezi hatalmas érdeklődés, mert könnyen lehet, hogy sokmilliárdos bizniszről van szó (legalábbis ha pl. a Viagrához hasonló sikert arat a felfedezés). Aki először rukkol elő ilyen készítménnyel, annak jó esélye van arra, hogy hatalmasat fog vele kaszálni. Másrészt pedig azért izgalmas ez a téma, mert az ember hajlamos eljátszani azzal a gondolattal, hogy mi lesz, ha a férfi fogamzásgátló is olyan nagy hatással lesz a párkapcsolatok dinamikájára, mint annak korábbi női megfelelője.

A készítmény várható hatásait találgatva egyet biztosra vehetünk: nem valószínű, hogy ezután a nők abbahagynák a fogamzásgátlót, hogy ezentúl csak a férfiak szedjék azt. Nehéz elképzelni, hogy túl sok olyan nő lesz a jövőben, aki egy egyéjszakás kapcsolat hevében elhiszik majd a férfinak, ha azt mondja, "nem kell gumi, bevettem a tablettát". (Igaz, néha az az ember érzése, hogy már most is rengeteg ilyen nő szaladgál, pedig még föl se találták a kérdéses terméket.)

Hiába válik azonban elérhetővé a férfi fogamzásgátló, teherbe esni ezután is a nők fognak, így aztán meglehetős kockázatot vállal az a csaj, aki saját kezű tablettaszedés helyett hisz egy kanos pasi szavának. A másik oldalról viszont a férfiak sem lehetnek benne teljesen biztosak, hogy partnerük tényleg bevette a tablettát és nem fog teherbe esni, így aztán az apasági perek és a gyerektartás korában talán nekik is megéri még valamivel bebiztosítani magukat. A kötelezettségvállalás nélkül intenzíven csajozók számára ez a tabletta esetleg biztosíthatja, hogy mondjuk egy ilyen videó láttán ne verje ki őket a víz, amíg ki nem derül, hogy nem igazi a felvétel.

A szexet kötelezettségek nélkül élvezni próbáló fiataloknak (vagy idősebbeknek) ráadásul arra is gondolni kell, hogy a nemi betegségek ellen ez a tabletta sem fog védelmet nyújtani, azaz akárki vesz be akármit, továbbra is ajánlatos óvszert húzni. A legbiztosabbnak tűnő módszer tehát ezentúl is a gumi marad, így aztán nem valószínű, hogy ebben a körben a férfitabletta elsöprő népszerűségre fog szert tenni.

De mint tudjuk, nem csak a huszonéveseké a világ. A Seattle Weekly cikkje azzal számol, hogy öt év múlva kerül majd piacra a Washingtoni Egyetem által fejlesztett férfi fogamzásgátló, és szerintük a találmány elsősorban házas férfiaknak szól majd.

Azzal érvelnek, hogy ha lesz egyáltalán olyan pasi, aki hajlandó férfiasságát tablettaszedéssel a női kényelméért beáldozni, akkor az nyilván egy férj lesz, aki tartós kapcsolatban él szerelmével, és a monogámia miatt nem tart a nemi betegségektől.

Egy ilyen kapcsolatban eddig jellemzően a nő gondoskodott a fogamzásgátlásról, és most ezt a terhet vállalhatják majd át férjeik. Ha feltételezzük, hogy a férfiak tablettájának nem lesznek komolyabb mellékhatásai, mint a nőkének, akkor a kérdés megáll: tényleg, miért ne szednék ezentúl inkább a férfiak? Amire újabb kérdés lesz sokak válasza: miért ne szednék ezentúl továbbra is a nők?