Nyaggatásellenes listát közölt a napokban a Psychology Today. A dolog kiindulópontja az, hogy egy kapcsolatban gyakran előfordul, hogy az egyik fél rá szeretné bírni a másikat arra, hogy tegyen meg valamit, de a másik makacs módon nem hajlandó beadni a derekát. Ekkor következik az, hogy "naaaa, lécci!", vagy "de megígérteeed!", vagy hasonlók, rendszeresen ismételgetve. Alább a legfontosabb tippeket soroljuk csak fel, a teljes 15 pontból álló listáért kattintson ide. Vagy írjon nekünk újabbakat egy kommentben.

1. Szavak nélkül - a legfontosabb, legalapvetőbb tanács, hogy ne nyaggassuk partnerünket. Meg általában senkit se. Úgyse szokott bejönni, mert ha akarunk valamit valakitől, akkor ha ezerszer figyelmeztetjük rá, attól garantáltan nem jön meg a kedve az engedelmeskedéshez. Megállapodhatunk partnerünkkel akár abban, hogy egyszerűen senki nem szólíthatja fel a másikat semmire a kapcsolatban, vagy abban, hogy a kéréseket nem hosszas, fejhangon előadott sirámok keretében, hanem maximum egy-két szavas, udvarias figyelmeztetésekként adjuk elő. Vagy ha az a célunk, hogy partnerünk végre elvigye az autót lemosatni, szóbeli nyaggatás helyett például hagyjuk elöl a kocsikulcsot egy jelzésértékű helyen.

2. Ne ragaszkodjunk a hogyanhoz - ha például meg szeretnénk kérni kedvesünket, hogy menjen el és vásároljon be, akkor ha ezt megígéri, a továbbiakat már bízzuk rá. Ne mondjuk meg neki, hogy melyik boltba menjen, ne kötelezzük rá, hogy még délelőtt elvégezze. Ha pedig megjött, akkor meg ne kritizáljuk, hogy a rossz típusú paradicsomkonzervet vette. Ha egyszer megcsinálja, hadd csinálja úgy, ahogy neki kényelmes.

3. Legyen világos, hogy vissza is utasíthatja - ha valamit ötvenedszerre kérünk, de kedvesünk még mindig nem csinálta meg, elég valószínű, hogy soha nem is fogja. Ezen következtetés levonásával azonban fölösleges az ötvenedik kérésig várni. Ha második-harmadik szólásra sem csinálja meg, akkor ne nyaggassuk tovább, hanem mondjuk meg, hogy még mindig jobb, ha most megmondja, hogy nem hajlandó teljesíteni a kérésünket. Jó tanács ez a nyaggatást elszenvedőknek is: ne tűrjük, hogy folyamatosan a vérünket szívják valamiért. Ha az adott dolgot úgyse fogjuk megcsinálni, ne ígérgessünk, ne halasztgassunk, hanem mondjunk minél előbb nemet.

4. Mutassunk példát, sőt - aki maga is tartozik még valamivel, annak semmi joga a másikat nyaggatni. Mutassuk meg, hogy igenis el lehet végezni a kellemetlen feladatokat is, kinek mi a dolga. Sőt, néha meglepetésszerűen végezzünk el valamennyit abból is, ami a másik feladata lenne, de hozzá se nyúl. Sokkal ösztönzőbben tud ez hatni, mint a nyaggatás. Ha egy részét megcsináljuk mi helyette, a maradékot már csak elvégzi anélkül is, hogy még egyszer szólni kelljen.

5. Törődjünk bele - Én nagyon akarok valamit, ő viszont fütyül az egészre. Ha a helyzet huzamos ideig így marad, el kell gondolkodnom azon, hogy a dolog valóban annyira fontos-e, amennyire én minden alkalommal felhúzom magam rajta. Akit szeretünk, attól egy-két dolgot le kell tudnunk nyelni. Nem teszi a helyére a cipőit? Nem hajtja fel/le a WC-deszkát? Túl hangosan hallgat valami elviselhetetlen zenét...? Csináljuk meg helyette, törődjünk bele, viseljük el - de közben tegyük azt is világossá, hogy cserébe viszont mit várunk el. Nyaggatás helyett beszéljük meg higgadtan, hogy kinek mikor mi a dolga.