A kedvenc posztsorozatomban bemutatott valamennyi társkereső oldal többé-kevésbé ugyanarra az elvre épül: suba subához, guba gubához. Azaz az ellentétek nem vonzzák egymást, hanem a tetováltak tetováltakkal akarnak randizni, a környezetvédők környezetvédőkkel, a szépek szépekkel, stb.

Talán itt az ideje, hogy az olvasókkal együtt megnézzük, hogy a valóságban, saját kapcsolatainkban is ez az elv érvényesül-e. Kiválaszottam öt olyan jellemzőt, amit lényegesnek szoktak tekinteni párkapcsolatok, együttélés szempontjából, hogy ezek alapján megtudjuk, hogy olvasóink magukhoz hasonló párt választottak-e vagy egy tőlük teljesen elütő partnerrel tették színessé életüket.

Mennyi ön és partnere között a korkülönbség?

1. Kor - A generációs különbség bizony igencsak ketté tud választani két embert. Bár a kutatók szerint a férfiaknak jót tesz, ha sokkal fiatalabb feleséget választanak, azért 5 évnél nagyobb különbséget kevesen vállalnak be. Önöknél mennyi a korkülönbség? Ha éppen nincs kapcsolatban, kérjük, a szavazásoknál legutolsó tartós kapcsolatára gondolva kattintson!

Milyennek látja saját és partnere anyagi hátterét?

2. Anyagi helyzet - A szegény parasztlegény a népmesékben általában elnyeri a dúsgazdag királykisasszony kezét, de ez a valós életben sokkal ritkábban esik meg. Ha a partnerek (vagy családjaik) anyagi helyzete között túl nagy a különbség, az nagyon sok problémát tud okozni. Főként igaz ez a kapcsolat kezdeti szakaszára, és főként a férfiakra nézve, amennyiben szűkösebb pénzügyi keretből kell kigazdálkodniuk dúskáláshoz szokott szerelmük kényeztetésének költségeit. Hogy a merőben eltérő anyagi helyzet milyen nehézségeket tud okozni mindkét félnek, azt nekem is volt szerencsém megtapasztalni egy olyan kapcsolatban, ami végül pár hónapnál tovább nem is tudott működni. Nem egyszerű, de elvileg meg lehet oldani.

Milyen politikai nézeteket vall ön és partnere?

3. Politikai nézetek - Egyszer már írtam ebben a blogban egy posztnál, hogy egy ismerős párban a feleség SZDSZ-szavazó, míg a férj Jobbik-szimpatizáns. Természetesen több kommentelő rögtön rávágta, hogy ezt csak úgy kitalálom, de akármilyen hihetetlenül is hangzik, előfordul az ilyen. Saját jelenlegi kapcsolatomban sem zavar be különösebben, hogy ha nem is szélsőségesen, de egyikünk inkább baloldali beállítódottságú, másikunk viszont inkább a konzervatívabb, jobboldali nézetekkel azonosul. Vitatkozunk is néha ilyen kérdéseken, de mindig abbahagyjuk, mielőtt veszekedéssé fajulna a dolog, és inkább másról beszélünk. Végülis annyi érdekesebb dolog van, mint a politika...

Hogyan viszonyul egymáshoz ön és partnere végzettsége?

4. Végzettség - Bár van például külön parasztoknak, illetve jogászoknak szóló társkereső is, nem kifejezetten jellemző, hogy az emberek munkahelyükön keresnének társat. Rengetegen vannak, akik teljesen eltérő területen szereztek végzettséget, hozzá sem tudnak szólni a másik szakmájához, mégis remekül megvannak együtt. Mi mindenesetre nem ebbe a csoportba tartozunk: mindketten ugyanazon a területen szereztünk diplomát. Így aztán néha az est nagy részét az tölti ki, hogy részletekbe menően megbeszéljük, hogy kinek mi történt a munkahelyén, amit nyilván nem tudnánk megtenni, ha egyikünk mondjuk könyvelő, másikunk állatorvos lenne.

Mi a helyzet a hittel?

5. Vallás - És az ötödik pont legyen a hit. Amikor elővesszük a témát, általában hatalmas vita alakul ki az olvasók között, amiből arra lehet következtetni, hogy a vallásosak és a nem hívők között szinte lehetetlen a párbeszéd. Szerencsére azonban az ellenkezőjére is van jónéhány példa, amit egy-egy kommentelőnk beszámolója is bizonyít, saját kapcsolatom nemkülönben. Öt év alatt még mi sem vágtuk el egymás torkát annak ellenére, hogy egyikünk kifejezetten templombajáró típus, másikunk viszont nem is hisz Istenben. Ráadásul a politikával ellentétben ezen a kérdésen még vitatkozni se nagyon szoktunk.