Magyar társkeresőkön is rengetegszer előfordul, hogy valaki nem teljesen őszinte netes kapcsolatában: egy korábbi posztban egy olyan történetet meséltünk el, ahol az illető a nemével kapcsolatban hazudott egy mit sem sejtő felhasználónak. De nem csak az ilyen kvázi-ártatlan becsapások fenyegetik azokat, akik magányukat a web segítségével próbálják oldani. Főleg külföldön rengetegszer előfordul, hogy az álnév mögött megbújó személy pénzszerzési célzattal flörtölget a neten.

10003213 1083

De néha maguk a társkeresőt üzemeltető cégek azok, akik elősegítik azt, hogy nem valós felhasználók profiljai szaporodjanak el rendszereikben. Egy társkeresőn nyilvánvalóan minél többen vannak regisztrálva, annál vonzóbb lesz a szolgáltatás, hiszen a nagy számok törvénye alapján ott, ahol többen vannak, jobb esélyünk van megtalálni az igazit.

Így a frissen indított randizós oldalak hatalmas hátrányban vannak a már meglévőkkel szemben, hiszen ki az, aki regisztrál egy olyan oldalon, ahol rajta kívül csak párszázan vannak, ha közben oda is mehet, ahol tízezer vagy még több lehetőség közül válogathat...? Erre a problémára megoldás lehet az, ha egy bizonyos csoportra koncentrálnak a szolgáltatással, remélve, hogy az abba tartozók akkor is regisztrálni fognak, ha egyelőre nincs túl sok tag a frissen indított oldalon.

A másik megoldás pedig az, hogy úgy kell csinálni, mintha máris hatalmas lenne a közösség. Néhány hónapja röppent fel a hír arról a cégről, amelytől facebookos ismerősöket vagy twitter-követőket lehet vásárolni. Elég egy bizonyos összeget kifizetni, és azonnal többezer ember támad a semmiből, akik rögtön a kliens barátai szeretnének lenni.

Olyan hirdetéseket sem túl nehéz találni a neten, ahol amerikai profilgyártó kisiparosokat keresnek társkeresőhöz. A vállalkozók a létrehozott felhasználók száma után kapják (nem túl magas) fizetésüket. Előre megadott adatok alapján minimum napi 30 profilt kell létrehozniuk. Vajon ennyi kliense van a bérért randizó asszisztenscégnek vagy fiktív személyekkel töltik fel az adatbázist?

Önt csapták már be társkereső oldalon keresztül?

Tekintettel arra, hogy a magyar piac jóval kisebb, nem túl valószínű, hogy itthon is külön iparág alapult volna a hamis társkeresős regisztrációk létrehozatalára. De azért érdemes lehet egy szavazással is megvizsgálni, mik olvasóink tapasztalatai - önnel előfordult már, hogy nemlétező személlyel akadt össze egy internetes társkeresőn?