Az alábbi listát Dr. Shirley Glass, 2003-ban elhunyt pszichológusnő állította össze, abból kiindulva, hogy egy kapcsolatról rengeteget elárul az, hogy a szerelmesek milyen pozícióban bújnak össze az ágyban. Természetesen itt nem a szexuális pozíciókról van szó – bár biztos azokból is rengeteg következtetést le lehet vonni –, hanem egyszerűen arról, amikor ketten csak úgy együtt vannak az ágyban, például elalvás előtt.

Az összebújás módja, vagy még inkább hiánya ugyanis megbúvó kapcsolati problémákra utalhat, amiket jobb minél előbb megbeszélni, nehogy elmérgesedjenek.

1. Nagykifli – kiskifli

Az egyik leggyakoribb pozíció, amelyben az egyik partner a másiknak hátat fordítva bújik oda a másik ölébe, mint egy kis kifli a nagy kiflihez. Ez a pozíció a kapcsolatok első éveiben a legjellemzőbb és legáltalánosabb. Azt jelzi, illetve fejezi ki, hogy a másikban megbízunk és teljesen biztonságban érezzük magunkat vele, begubózva a kettőnk külön kis világába.

2. A szárny alatt

Az egyik partner – általában a férfi – hanyatt fekszik, karjával átfogva szerelmét. A nő ebben a pozícióban fejét kedvese vállán vagy mellkasán nyugtatja.

Ez a testhelyzet elsősorban a megelégedettségről szól. A férfi úgymond szárnyai alá veszi a szerelmét, óvva őt, gondoskodva róla.

3. Lábkulcsolás

Gyakori, hogy a szerelmesek felsőtestükkel ugyan nem bújnak össze, de lábaikat a paplan alatt összekulcsolják vagy legalábbis összeérintik. Ebben az esetben a két fél azt mondja egymásnak, hogy bár bizonyos mértékben igényt tartanak függetlenségükre, azért intimitásra, közelségre és játékra továbbra is szükségük van. A másikat egyenrangú társnak, pajtásnak fogadják el.

4. Fenékérintés

Bár egymástól elfordulva fekszik a pár két tagja, feneküknél összeérnek. A fentihez valamelyest hasonló pozíció egyszerre fejez ki összetartozást és különállást, mint két különálló kör, amelyeknek azonban van közös metszete. Laza, kényelmes kapcsolat, fojtogató ölelés nélkül.

5. Oldalrahúzódás

Ha az egyik partner kivonul az ágy szélére, ez még önmagában nem feltétlenül jelent rosszat. Az, hogy elhúzódik a másiktól, annak a jele is lehet, hogy azt szeretné, hogy utánamenjenek és megöleljék. Vágyik a közelségre, de úgy érzi, ezúttal azt a másiknak kell kezdeményeznie.

6. Két külön oldal

Amint már nyilván megfigyelték, a lista a legtöbb fizikai kontaktustól a legkevesebbig halad. Amennyiben mindkét fél kihúzódik az ágy szélére, természetesen érintésről szó sem lehet, és ez bizony azt jelentheti, hogy a partnerek kerülik egymás közelségét, amennyire csak lehet. A két fél közötti űrt legfeljebb feszültség és stressz tölti csak be.

7. Állattal vagy gyerekkel.

Van, akinek a távolság önmagában nem elég, és saját maga és partnere közötti űrt az ágyban rendre egy háziállattal vagy gyerekkel tölti be. A kisbaba magunkhoz vétele persze sokszor indokolt lehet, de a pszichológus szerint ha valaki sokáig folyamatosan falat emel maga és partnere közé, az azt jelentheti, hogy az illető próbálja kizárni az intimitás lehetőségét.