Közhely, hogy ha egy hölgy úgy érzi, barátja vagy férje hűtlenkedni készül, a féltékenységtől megvadult nő se lát, se hall. Illetve a hallásra még nincs konkrét bizonyíték, de a látást a University of Delaware tudósai nemrégiben tudományos eszközökkel megvizsgálták. A kísérlet abból állt, hogy 25 tartós kapcsolatban élő párt ültettek le szomszédos számítógép-képernyők elé. A férfiak feladata mindössze annyi volt, hogy a nekik mutatott tájképfotókat aszerint értékeljék, hogy melyik mennyire tetszik nekik.

A nőknek bonyolultabb feladatot adtak. Nekik is tájképeket mutogattak, de rengeteg egyéb témájú fotó közé keverve. Ebből a vegyes képáradatból kellett nekik felismerni a tájakat ábrázoló fényképeket. A dolgot a kísérlet felénél még jobban megnehezítették azzal, hogy a hölgyekkel azt közölték, hogy közben az urak új feladatot kaptak, és már nem tájképeket kell értékelniük, hanem nőkről készített fotókról kell megmondaniuk, melyiket mennyire találják vonzónak.

Vajon a férfiak is meg tudnak vakulni a féltékenységtől?

A kísérlet végén feltették a kérdést a hölgyeknek, hogy féltékennyé tette-e őket a tudat, hogy közben barátjuk, illetve férjük más nők fényképeit nézegeti. Sokan igennel válaszoltak, és a képfelismerő feladat eredményeit megvizsgálva az derült ki, hogy akiket saját bevallásuk szerint is féltékennyé tett a férfiak feladata, azok a kísérlet második felében sokkal rosszabbul is teljesítettek, nem ismerve fel a tájképeket. A kutatók a jelenséget "érzelmek által kiváltott vakságnak" nevezték el, de hogy a férfiaknál is fellép-e ilyen fordított helyzetben, azt egyelőre nem vizsgálták meg.