Rengeteg mindennel kapcsolatban halljuk vagy gondoljuk, hogy egy kapcsolatban intő jelnek számít. Ezek mögött általában az az elgondolás húzódik meg, hogy egy tökéletes, ideális vagy legalább működő kapcsolat megromlását jelenti, ha bizonyos dolgok nem maradnak meg a normálisnak tekintett keretek között. Pepper Schwartz, a Seattle-i Egyetem szakértője pontosan ilyen tévhiteket szedett össze. Következzen tíz olyan kilengés, amit a közhiedelemmel ellentétben nem kell rögtön intő jelként értelmezni!

1. Hosszú csöndek - Ha ritkulnak a beszélgetések egy kapcsolatban, akkor könnyű arra gondolni, hogy ez biztos azt jelenti, hogy a partnereknek már nincs mondanivalója egymás számára. De ez nem feltétlenül van így, hiszen hosszabb együtt töltött idő után a szerelmesek már félszavakból is megértik egymást. Vagy akár a csöndekből is. Nem a beszéd mennyiségétől jó egy kapcsolat, hanem a kommunikáció minőségétől.

2. Kell a különlét - Sokan megijednek attól, ha közeleg egy külön töltött hétvége vagy hét, és titkon kifejezetten várják az egyedüllétet. Vajon ez, hogy örülünk egy kis magánynak, azt jelenti, hogy már ráuntunk a másikra? Nem feltétlenül. Ahogy Russell Crowe-ék példája is mutatja, kifejezetten jót tesz néha egy kis különlét. Annál szebbek lesz utána az újra együtt töltött időszak.

3. Másra gondolni szex közben - Nem feltétlenül egy másik személyre, hanem csak úgy általában nem a szexre, hanem valami egyébre. Hogy például mit kell majd másnap a munkahelyen elvégezni, vagy hogy minden rendben van-e a gyerekekkel. A szakértő szerint néha a legvadabb hancúrozás közben is az ember agyán átvillannak ilyen dolgok, és ebből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Mindenkivel előfordul.

4. Másik kapcsolatról fantáziálni - Az, ha néha eljátszunk a gondolattal, hogy "mi lett volna, ha...", még nem jelenti azt, hogy menekülni szeretnénk jelenlegi kapcsolatunkból. Szinte mindenkinek eszébe jut néha, hogy mennyire másként alakult volna az élete, ha működött volna a dolog egy korábbi szeretővel, ha a körülmények másként alakultak volna, stb. Önmagában belegondolni az ilyesmibe még nem bűn. A megcsalás nem itt kezdődik.

5. Menekülésvágy - Aggasztó jelként szokták értékelni azt is, ha valaki egyszer csak arra gondol, el szeretne rohanni párja mellől, otthagyni teljes addigi életét, és valahol máshol egy egészen újat kezdeni. De ez is csak normális reakció a hétköznapok stresszére - legalábbis addig, amíg csak gondolat marad.

6. Berzenkedni a másik rigolyáitól - Rengeteg apró szokás létezik, amit egy párkapcsolatban a két fél roppant nehezen tud tolerálni egymásban. Sokan ezekkel kapcsolatban úgy vélik, ha partnerünk valamelyik rigolyáját nem tudják elviselni, akkor az azt jelenti, hogy nem illenek össze. A szakértő szerint ez nem így van: minden párnál van egy-egy ilyen dolog. Sőt, örülni kell, ha csak egy.

7. Berzenkedni a másik barátaitól - Van helyünk kedvesünk életében, ha pont azt a személyt nem bírjuk elviselni, akihez őt gyermekkora óta a legőszintébb barátság fűzi? Igen van, érvelhetünk az előző pont logikájához hasonlóan. A személyes szimpátiát, illetve ellenszenvet nem lehet befolyásolni: az, hogy nem találjuk meg a hangot kedvesünk valamelyik barátjával, még nem jelenti azt, hogy az egész kapcsolatnak befellegzett.

8. A szexuális vágy megjátszása - A vég kezdetének tűnhet, ha a szex nem megy már magától olyan hévvel, mint eleinte, és egy kicsit erőlködni kell, hogy beinduljon. Nem akarjuk a másikat megbántani, ezért úgy teszünk, mintha szinte megőrülnénk a vágytól... Aztán meg rosszul érezzük magunkat, hogy nem mertük-akartuk bevallani, hogy éppen nem volt túl sok kedvünk hozzá. Egy-egy ilyen szituáció még bőven belefér, üzeni a szakember.

9. Önmagunk elhanyagolása - Megérkezik a nagy szerelem, megállapodunk egy tartós kapcsolatban, máris feljön pár kiló plusz, ruhatárunk egyre kevesebb elegáns, hordható és új darabot tartalmaz, hanyagoljuk a fodrászt-borbélyt, stb., és közben úgy érezzük, hogy ez a kapcsolat tönkretesz bennünket. De nem szabad ilyenkor egyedülálló önmagunkhoz hasonlítani a jelent, hiszen egy kapcsolat életben tartása és megélése időigényes dolog. Ne aggódjunk emiatt, sőt, inkább örüljünk neki, hogy ott van valaki más, hogy vele foglalkozzunk, ne folyton csak saját magunkkal.

10. Hazugságok - Sokan ragaszkodnak ahhoz, hogy egy kapcsolatnak a teljes őszinteségre kell alapulnia. Itt a Randiblogban is rengeteg vita volt arról, hogy pl. lehetnek-e titkaik egymás elől a szerelmeseknek. Ez az összeállítás azt mondja, bizonyos szintig bizony belefér egy-egy füllentés vagy elhallgatás.