Tavaly nyáron kétfordulós szavazást tartottunk Magyarország legromantikusabb helyeiről. Úgy néz ki, a túlnyomó többség továbbra is legfeljebb csak álmodozik egy párnapos belföldi vakációról, azok pedig, akik külföldre mennek vagy mentek, még kevesebben vannak. A GfK Hungária kutatása szerint ugyanis a magyarok 80 százaléka az elmúlt egy évben nem volt üdülni, és 76 százalékuk idén sem tervez 5 napnál hosszabb üdülést a következő egy évben.

Innentől kezdve a számok kicsit bonyolódnak, a sajtóközlemény szerint ugyanis a lakosság 10 százaléka belföldre, míg 7 százalékuk külföldre tervez utazást. Így azonban még mindig marad 7 százalék, akik biztosan mennek, de ezek szerint még nem döntötték el, hogy kül- vagy belföldre lesz-e a kiruccanás. A tavaly külföldre utazók mindenesetre elsősorban Horvátországot, illetve Görögországot, Olaszországot és Ausztriát választották pihenésük helyszínéül.

Legutóbbi 5 napnál hosszabb nyaralására kivel utazott?

A nyaralás során a legkedveltebb időtöltés változatlanul a strandolás, napozás (38 százalék) és a városnézés (31 százalék) volt. Kulturális programokon (múzeumlátogatás, színház, koncert, fesztiválok) kevesebb, mint egyötödük vett részt. Továbbra is kevesen részesítették előnyben az aktív pihenési formákat, mindössze 14 százalék ment túrázni nyaralás alatt. A vízi sportoknak 7 százalék hódolt, vízitúrán 3, kerékpártúrán 4 százalék vett részt. Sajnos a kutatás arra nézve nem tartalmazott adatokat, hogy a magyarok kivel szeretnek utazni, de az a sejtésünk, hogy ez inkább a szerelmespárok és a baráti társaságok műfaja, nem pedig a gyerekkel rendelkezőké. Ön kivel volt, amikor legutoljára nyaralni ment?