Vegyünk egy átlagos amerikai tinédzser lányt vagy húszas éveiben járó fiatal nőt. Az illető egyéjszakás kalandba keveredik, vagy egyébként futó kapcsolatba kezd, és egyszer csak teherbe esik. Egyedül van, talán azért is esett teherbe, mert vallásos környezete nem engedi a fogamzásgátlást, így aztán a gyermek kihordásáról szó sem lehet. A lánynak nincs más választása, titokban elmegy az iskolájához vagy munkahelyéhez legközelebb fekvő abortuszklinikára.

Itt először is ki kell töltenie egy űrlapot mindenféle adataival, majd (újra) elvégzik rajta a terhességi tesztet. Az eredményt ott azonnal meg kell várnia, de érdekes módon a laborból percek, órák múlva sem érkezik semmi. A várakozási idő hasznos eltöltésére a művi terhességmegszakításról bocsátanak a lány rendelkezésére felvilágosító anyagokat, amik mind az abortusz kegyetlenségét hangsúlyozzák. Közben gyakran személyes tanácsadást is biztosítanak, aminek során például egy lánynak egy játékbabát és egy ollót adtak, és azt mondták neki, most egy gyakorlat következik, vágja szét a babát az ollóval apró darabokra, hiszen ez fog történni a terhességmegszakítás során is. Aki lelép, azt gyakran később lakásán felkeresik vagy telefonon még többször felhívják, hogy lebeszéljék az abortuszról, hiszen az adatait az egész procedúra elején megadta.

Mindez azért lehetséges, mert az USA-ban több vallásos csoport is küzd az abortuszok ellen, és a jó ügy érdekében ál-abortuszklinikákat hoznak létre, hogy a nemkívánt babákat szívük alatt hordó lányokkal-nőkkel ők beszélhessenek először a témáról, bármi áron lebeszélve őket a művi terhességmegszakításról. Egyes híradások szerint igazi abortusz-klinikából nagyjából 2000 darab, vallásos csoportok által működtetett ál-abortuszklinikából pedig 4000 darab van az Egyesült Államokban. Mivel az abortusz-ellenesek is olyan neveket választanak, mint “Open Door” (“Nyitott ajtó”), “Life Choices” (kb. “Az élet választási lehetőségei”) vagy egyenesen “Pro Choice”, kívülről szinte lehetetlen eldönteni, melyik igazi és melyik ál-abortuszklinika. Így aztán például ez az oldal gyűjti az információt az álabortuszosokról.