A “család” első pillantásra egy könnyen körülhatárolható fogalomnak tűnik, és bár az esetek többségében nem nehéz megmondani egy közösségről, hogy egy családnak számít-e, azért a XXI. században mégis egyre nehezebb konkrétan megfogalmazni, hogy pontosan hol kezdődik és hol végződik egy család. Apa-anya-gyerekek (pár évtizede hozzátehettük volna még az együttlakó nagyszülőt is, de az ilyen manapság a párját ritkítja), ők egyértelműen egy családnak számítanak. De vajon ha még nincsenek gyerekek, a leendő apa és anya mikortól számít egy családnak?

Nyilván egy egyéjszakás vagy egynyári kaland erejéig az abban résztvevők nem válnak rögtön külön családdá, de akkor mennyi időnek kell szerelemben eltelnie ahhoz, hogy a kapcsolatból család legyen? Esetleg az idő helyett az összeköltözés a kritérium? Vagy az esküvő? Biztosan sokan vannak, akik szerint nem “a papírtól” válik két együtt élő személy családdá, sőt, talán azzal is lesz, aki egyetért, hogy a család akkor kezdődik, amikor megszületik az első gyerek.

A mai magyar jogrendszer nem ad definíciót a család fogalmára. A jelenleg hatályos Alkotmány például kimondja, hogy a Magyar Köztársaság védi a házasság és a család intézményét, de hogy ez utóbbin pontosan mit kell érteni, azt nem iktatták törvénybe. A szabályokból mindenesetre az következik, hogy a jog az élettársakat és a házastársakat a legtöbbször már egy családnak tekinti - természetesen akkor is, ha nincs gyerek.

Amerikában a napokban kisebb felhördülést váltott ki az Indiana University kutatói által kiadott felmérés, amely ugyanezt a kérdést szegezte az USA lakóinak: kit tekintenek egy családnak? A dolog persze a melegek kapcsolatainak szempontjából osztja meg a legjobban az embereket, hiszen akik a gyerekszületéshez vagy a házasságkötéshez kötik a család kezdetét, azok számára egy homoszexuális kapcsolatra semmilyen esetben sem alapulhat egy család.

A kutatás egyik legjobban idézhető adata az, hogy egy 2006-os kérdőívezés során a megkérdezett amerikaiak 30%-a válaszolta azt, hogy egy kutya vagy egyéb háziállat a családhoz tartozik, de egy azonos nemű élettárs nem. Emellé azonban odakívánkozik az az tény is, hogy a meleg párok elfogadottsága ennek ellenére növekedni látszik az USA-ban. 2003-ban 54% mondta azt, hogy a gyereket nevelő egynemű párok családnak számítanak, míg 2010-ben már 68% értett ezzel egyet. Gyermektelen homoszexuálisok tartós kapcsolata azonban csak 30% szerint hoz létre családot.

Az amerikaiak jelentős többsége egyetérteni látszik azzal, hogy a gyerektől család lesz a család, mert a heteroszexuális párok esetében is 83% mondta azt, hogy ha van poronty, akkor a szülők és a gyermek(ek) közössége házasságkötés nélkül is családnak számít. Ön szerint mikor lesz egy kapcsolatból család? Az összeköltözés, a gyerekszülés vagy -nevelés, a különneműség vagy a hivatalos házasságkötés számít, esetleg ezeknek valamilyen kombinációja?