Nagy-Britanniában 2005. óta lehet melegházasságot kötni, azaz bejegyzett élettársi kapcsolatra lépni. Az intézmény nagyban hasonlít nemrég bevezetett magyar megfelelőjéhez: az egynemű pároknak ad a hagyományos házasságban élőkéivel majdnem megegyező jogokat. Most két aktivista egy furcsa akcióval támadja ezt az intézményt: heteroszexuális létükre melegházasságért folyamodtak a hatóságokhoz. Tom Freeman és Katherine Doyle mindketten 26 évesek, és már másodszor fordultak Islington anyakönyvvezetőjéhez azzal a kéréssel, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatban szeretnének élni, írja a Guardian.

A hivatal a napokban megint visszautasította ezen kérésüket, és nem is tehetett mást: a vonatkozó törvény kimondja, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatban csak azonos nemű párok élhetnek. Az aktivistáknak azonban épp ezzel van gondjuk, szerintük ez a szabály “heterofób”. Azt mondják: “fel szeretnénk lépni a diszkrimináció ellen, és azt szeretnénk, hogy mindenkinek egyenlő jogai legyenek, szexuális beállítódottságtól függetlenül”. Amint az ebből az utóbbi mondatból már sejthető, Freeman és Doyle akcióját egy Outrage névre hallgató melegszervezet rendezte, akik Nagy-Britannia-szerte összesen nyolc heteroszexuális párral működnek együtt. Mindegyik pár másutt kérvényezi a bejegyzett élettársi kapcsolatot.

Hogy ezzel az akcióval a magyarhoz igen hasonló törvény megváltoztatását el fogják-e tudni érni, az egyelőre a jövő zenéje. Bár a rendelkezés valóban megkülönbözteti a homo- és a heteroszexuális párokat, abból a szempontból az aktivisták kezdeményezése nehezen védhető, hogy a hagyományos házasság magában foglalja az összes jogot, amit a bejegyzett élettársi kapcsolat biztosít, ezért egy heteroszexuális pár nem mondhatja, hogy ki lenne zárva a bejegyzett élettársi kapcsolat által biztosított jogokból. Egyszerűen az ő esetükben a házasságnak nevezett intézmény biztosítja ugyanezeket a jogokat - és még néhány többletjogot.