Volt már arról szó itt a Randiblogban, hogy Magyarországon milyen lehetőségek vannak a névválasztásra a házasságkötéskor. Természetes, hogy többször is elővesszük a témát, tekintve, hogy itthon roppant népszerűek azok a verziók, amelyekben a menyasszony feleségként is megtartja valamilyen formában saját családnevét. Én a magam részéről nem is ismerek olyan nőt, aki az utóbbi tíz évben házasságkötése kapcsán teljességgel otthagyta volna szüleitől örökölt vezetéknevét, és a nálunk tartott randiblogos szavazáson is durván leszerepeltek a csak a férj családnevét használó változatok. A celebvilágot figyelve azt gondolhatnánk, hogy Amerikában ugyanez a helyzet. Ott van például Eva Longoria Parker, aki valószínűleg hamarosan újra csak Eva Longoria lesz, vagy a Budapestről a napokban távozott első számú celebpár gyermekei is a Jolie-Pitt vezetéknevet viselik.

Mint kiderült, ők az USA-ban a szinte jelentéktelen kisebbséget képviselik. Ehhez képest a két leghíresebb brit celebnő férje nevével vált igazán ismertté. Victoria Beckhamre és Cheryl Cole-ra gondolok itt, akik ugyan eredeti vezetékneveikkel (Adams és Tweedy) váltak híressé, de nem okozott számukra gondot menet közben összeszedett focista férjük nevének felvétele. Egy olyan adatra bukkantam ma, ami szerint a brit focistafeleségek szokása jellemző az USA-ra is: az ottani nők 93,3%-a veszi fel a férj nevét házasságkötéskor. A kinti 93,3%-hoz képest saját házi szavazásunkon a kattintóknak mindössze 17,3%-a választott olyan nevet, amelyben csak a férj családi neve szerepel. Pedig a magyar változatok legtöbb megfelelője Amerikában is rendelkezésre áll, de ezek mégsem olyan népszerűek, mint ahogy azt Eva Longoria exParker példájából gondolnánk. A University of North Carolina kutatói ezen kívül azt is kimutatták, hogy a névfelvétel és az iskolázottság között szoros összefüggés áll fenn.

A három-négy éves felsőoktatást jelentő bachelor végzettséggel rendelkező nők közül 1,7-szer annyian tartják meg saját vezetéknevüket, mint a felsőoktatásban részt nem vett nők között. A master fokozatot elért nőknél ugyanez a szám 2,8, a szakvizsgával rendelkezők közül kereken ötször annyian tartják meg a nevüket, míg a doktori címet szerzett amerikai hölgyek 9,8-szer gyakrabban maradnak meg leánykori nevüknél a házasságkötés után. A tendencia egyértelmű: minél iskolázottabb egy nő, annál nagyobb az esélye, hogy nem lesz hajlandó felvenni férje nevét. Ez a kutatók szerint egyrészt annak tudható be, hogy ezen hölgyek jó része saját nevén valamilyen szintű karriert fut be, mire az oltár elé vezetik, és ezt nem szeretné a házasságkötés után más névvel folytatni. Másrészt a felsőoktatást végzett nők valószínűleg fogékonyabbak a névfelvételt elavultnak tekintő feminista nézetekre, így már csak ezért sem lennének hajlandóak pusztán Mrs-ként létezni. Ön szerint itthon is a felsőoktatásban részt vett nők privilégiuma a saját vezetéknév megtartása?