Decemberben adtunk hírt arról a brit perről, amelyben a képen látható melegpár egy Chymorvah House nevű hotellel szállt szembe, amiért ott nem voltak hajlandók őket egy szobában, franciaággyal elszállásolni. Az ügyben, amelynek további fontos részleteiért, kérjük, olvassa el a korábbi posztot, most ítélet született. A pár mindkét tagja 1800-1800 font kártérítésben részesül, azaz a Chymorvah House-t üzemeltető keresztény házaspár összesen több, mint egy millió forintnak megfelelő összeget kell, hogy fizessen a perköltségen kívül.

Az első fokú bíróság kimondta, hogy ha a törvény egyenértékűnek tekinti a házasságot a melegek bejegyzett kapcsolatával - márpedig a brit jogrendszer 2005. óta egyenértékűnek tekinti a két kapcsolati formát -, akkor a kettő között egy szálló üzemeltetője lelkiismereti okokra hivatkozva sem tehet különbséget. A hoteltulajdonos Bull házaspár ugyanis azzal védekezett, hogy az ő honlapjukon évek óta ott áll, hogy csak házaspárokat hajlandóak franciaágyas közös szobában elszállásolni, a többieknek az ő otthonukként is funkcionáló házban nemtől függetlenül lelkiismereti okokból nem engedik, hogy összefeküdjenek.

A melegpár, Martin Hall és Steven Preddy a perhez segítséget kapott az állami támogatással működő Egyenlőség Bizottságtól, de egyébként tagadják, hogy pont azért pécézték volna ki a Chymorvah House-t még 2008-ban, hogy a pert kiprovokálják. “Csak egy nyugis hétvégére szerettünk volna elutazni, amint azt rengeteg brit pár teszi minden egyes hétvégén” - idézi Preddy-t a BBC News. “Azért telefonáltunk oda előre, hogy megtudjuk, hogy a kutyánkat vihetjük-e. 2008-ban Nagy-Britanniában az már fel sem merült, hogy arra is rá kelljen kérdezni, hogy a házastársamat is vihetem-e.”

Bullék ezzel szemben fellebbezést fontolgatnak, mert úgy érzik, a bírósági ítélet semmibe veszi a keresztények lelkiismereti szabadságát, és arra kényszeríti őket, hogy meggyőződésükkel ellentétesen cselekedjenek. “A franciaágyas szobákra vonatkozó szabály csak a házasságra vonatkozó meggyőződésünkből származik, nem azért találtuk ki, mert ellenségesek akartunk lenni bárkivel szemben is” - mondta a 66 éves Bull asszony. A házaspárral az alábbi interjú még decemberben, a per kezdetén készült.