Tipikus amerikai per kezdődött a napokban Kaliforniában egy internetes társkeresés, illetve egy nemi erőszak kapcsán. Azt írja a Metro, hogy a felperes hölgyet a bírósági iratok csak álnéven, Jane Doe-ként emlegetik, míg a nemi erőszak elkövetőjének nevét közzétették: a férfit úgy hívják, hogy Alan Paul Wurtzel, rendőrségi fotója alább látható. Ebben a perben azonban nem a férfi az alperes, hanem a Match.com, azaz a társkereső, ahol egymásra talált a két fél.

A nőről annyit lehet még tudni, hogy a szórakoztatóiparban dolgozik, és az interneten próbált partnert találni. Amikor Wurtzellel összetalálkoztak a legnagyobb amerikai randizós oldalnak számító site-on, azt hitte, hogy sikerrel járt, hiszen az első találka olyan jól ment, hogy utána egy másodikat beszéltek meg. A második randevú után azonban Wurtzel követte a nőt a házáig, majd amikor a házhoz értek, erőszakoskodni kezdett vele.

A férfi ellen természetesen büntetőeljárás indult, ahol azt állítva védekezik, hogy közös megegyezésen alapuló szexuális aktus zajlott kettejük között. A megerőszakolt nő azonban ennek a pernek a kimenetelét meg sem várva beperelte a Match.comot is, miután megtudta, hogy Wurtzel korábban többször is követett el nemi erőszakot, így rajta volt azon a listán, amin a szexuális jellegű bűncselekmények elkövetőit tartják nyilván.

A hölgy érvelése szerint a társkeresőnek kötelező lenne szűrnie a a hozzájuk regisztrálókat annak alapján, hogy a lista szerint követtek-e már el szexuális jellegű bűncselekményt, mert ha lett volna ilyen szűrés az oldalon, akkor vele sem történik meg az eset.

Igaza van a nőnek?

A Match.comot védő ügyvédeknek nem lesz nehéz dolga, hiszen a lista alapján történő szűrés meglehetősen célszerűtlen volna, tekintettel arra, hogy azokat is kiszűri, akiknek eszük ágában nem lenne még egyszer a bűn útjára lépni, szabad pályát hagy viszont azoknak, akik életük első erőszakos cselekményére készülnek. A társkereső hozzáteszi, hogy mindez csak akkor működne, ha a profilokban mindenki leellenőrizhetően saját nevével szerepelne.

A megerőszakolt nő ennek ellenére követeli, hogy a Match.comot a bíróság kötelezze arra, hogy szűrje felhasználóit arra nézve, hogy követtek-e már el szexuális jellegű bűncselekményt. Ha az áldozat kérését a bíróság teljesíti, akkor a Match.com az új regisztrációkat addig egyáltalán nem fogadhatja el, amíg az elkövetők rostázását be nem vezetik. Ön mit ítélne?