Többször is foglalkoztunk már ebben a blogban a szüzességgel, egyszer pl. olyan megközelítésben, hogy kik azok a sztárok, akik megtartóztatják magukat, mondjuk az esküvőjükig, máskor meg azt a hírt tettük közzé, hogy az amerikaiak manapság később kezdenek el nemi életet élni, mint egy évtizeddel ezelőtt. A témával foglalkozó cikkek és tudósítások azokkal foglalkoznak, akik tudatosan úgy döntenek, hogy szüzek szeretnének maradni. Most egy olyan kutatás is meg fog jelenni, ami azokkal foglalkozik, akik ezzel szemben szeretnének szexelni, csak valahogy sehogyse jön össze.

A Psychology Today egy posztban egy hamarosan megjelenő kutatást harangoz be a témában, és ebben arra világítanak rá, hogy egy korábbi felmérés már megállapított néhány dolgot azokról, akik nem tudatos döntésük alapján maradtak szüzek. A 2006-os adatok szerint azok között, akik nem szeretnének szüzek lenni, de mégis azok, több a vallásos, a túlsúlyos és az olyan személy, akinek a szülei elítélően beszélnek a szexről. A kutatás csak az USA-ra vonatkozott, és azt is megállapította, hogy a nem afrikai származásúak körében is többen vannak az ilyenek.

Ebből viszonylag világosan az látszik, hogy a két fő szüzességokozó tényező a rondaság és a vallás, az utóbbi azok körében is, akik pedig személy szerint nem feltétlenül értenek egyet azzal, hogy a házasságkötés előtti nemi kapcsolat bűn.

Amit fent botrányosan rossz és leegyszerűsítő szóhasználattal rondaságnak tituláltunk, azt az új kutatás kicsit több részlettel festi le. Akik felnőtt korukra szüzek maradtak, és nem vallásos vagy egyéb meggyőződésből, hanem mert nem volt más választásuk, azokat általában gyerekkorukban kiközösítették a többiek. A későbbi felnőttszüzeket társaik kinevették vagy egyébként osztódott folyton rájuk az áldozat szerepe a közösségekben. Ezzel összhangban általában egyedül játszottak, nem barátkoztak senkivel, és a többiek nem szerették, nem fogadták el őket.

A kutatás tehát azt mondja, hogy azok maradnak szüzek felnőttkorukra, akikben gyerekkorban nem alakulnak ki a társas kapcsolatokhoz szükséges alapvető képességek, és ebben a külső ugyan szerepet játszhat, de csak egy tényező a sok közül. Ön ismer olyanokat, akik húsz-harminc-negyven éves korukra is szüzek maradtak? Vajon illik gyerekkorukra a fenti leírás?