Egy 17 éves amerikai diáklány különleges házi feladatot válaszott magának a gimnáziumban. Az év végére valamennyi tanulónak prezentálnia kell egy nagy lélegzetvételű projektet, és Gaby Rodriguez azt találta ki, hogy ő a terhes tizenéves lányok életét szeretné vizsgálni. Mindezt első kézből, azaz úgy, hogy saját magát várandósnak álcázza.

A Washington államban található Toppenish gimnáziumának tanári karából csak az igazgató tudott a kísérletről, a diákok közül pedig csak Rodriguez legjobb barátnője. A lány otthon sem mondta el mindenkinek, hogy ruhája műhastól domborodik - barátja és szülei ugyan tudtak a turpisságról, négy bátyja azonban nem. Rodriguez barátja, a feltételezett apa, be is számolt arról, hogy tartott tőle, hogy konfliktusba fog kerülni potenciális sógoraival a terhesség miatt. Bár verésre is számított, ilyenre szerencsére nem került sor.

A Yakima Herald Republic cikkéből úgy tűnik, hogy a kísérlet lebonyolításának mikéntje érdekesebb volt, mint az eredmény vagy tanulság, ami az egészből végülis le lehet vonni. Rodriguez hat és fél hónapig kamuzott szinte mindenkinek, még barátjának szülei sem tudták az igazságot. Ők abban a hitben éltek fél évig, hogy júliusra nagyszülők lesznek, és állítólag arról voltak meggyőződve, hogy első unokájuk kisfiú lesz.

Rodrigez otthon készítette el műhasát, amit az utóbbi időkben már kosárlabda nagyságúra tömött ki. Már az első hónapokban elkezdett bővebb szabású ruhákban járni, ahogy azt a terhesek teszik, és a turpisságra nem is jött rá senki. Egy kórházba is elment, ahol megkért két védőnőt, hogy segítsenek neki a terhességtettetés részleteivel.

Rodriguez a múlt héten az egész iskola színe előtt tartotta meg kiselőadását, amelynek során egyszer csak egy drámai mozdulattal kihúzta a ruhája alól a műhasat, a hallgatóság nagy megrökönyödésére. Az előadó azt mondta, hogy rengeteg előítélettel kellett szembesülnie a kísérlet során, és munkájának eredménye az (lesz), hogy ezeket listázza, illetve rendszerezi. “Teljesen megváltozott a hozzáállása, és lehet, hogy ez a baba miatt van, vagy mindig is ilyen idegesítő volt, csak eddig nem vettem észre” - ilyeneket mondtak róla azok, akik úgy tudták, hogy terhes. Az ilyen beszólásokat Rodriguez természetesen az egész iskola előtt felolvasta.

A kísérletre a többség reakciója elismerő volt, bár sokan azért nehezen tették túl azon magukat, hogy a lány hat és fél hónapon keresztül kamuzott nekik. A titokba beavatottak azt is elmondták, hogy néha nehezükre esett falazni az idő közben világhíressé vált Rodrigueznek, de végülis örülnek, hogy segíthettek.