A képeken látható kisfiú a Cambridge melletti Impington iskolájának tanulója. Chris Whiteheadnek hívják, 12 éves, politikusi pályára készül, és úgy tűnik, jó úton halad, hiszen első akciójával - amellyel a fiúkkal szembeni diszkrimináció ellen küzd - máris bekerült a hírekbe. A kisfiú szerint az iskolai egyenruhára vonatkozó szabályok a lányoknak kedveznek, legalábbis akkor, amikor meleg van.

Nagy-Britanniára jellemző, hogy a diákoknak szigorú előírásoknak megfelelő egyenruhában kell iskolába járniuk. Az öltözékre vonatkozó szabályok ebben az intézményben azt tartalmazzák, hogy a fiúknak egész évben kötelező a hosszú nadrág, shortot nem vehetnek fel. Whitehead éppen ezt sérelmezi, hiszen érvelése szerint a nyári melegben a hosszú szárú nadrágot viselni ésszerűtlen és kényelmetlen, és akinek melege van, az kevésbé tud figyelni az órákon.

Ezzel szemben a lányoknak szabad rövid, térdig érő szoknyát venni, így őket nem sújtja a nyári hőség. A kisfiú azt a kiskaput szúrta ki az iskolai szabályzatban, hogy bár a fiúk számára a short meg van tiltva, a szoknya nincs, így aki nem akar hosszúban megsülni, az nem szegi meg a szabályokat azzal, ha szoknyában megy be a suliba. Whitehead pontosan ezt tette, tiltakozásul a fiúkra nézve hátrányos öltözködési szabályokkal szemben.

Tanárai nem is alkalmaztak vele szemben semmi retorziót, hiszen a tanuló valóban a szabályoknak megfelelően öltözött fel, sőt, azt nyilatkozták, az lenne a diszkrimináció, ha a fiúknak megtiltanák a szoknyát. Az öltözködési szabályokat egyébként állítólag a tanárok, szülők és diákok egyetértésével fogadták el két évvel ezelőtt. A Cambridge News még az anyukát is meginterjúvolta, aki azt mondja, nagyon büszke kisfiára, hogy ilyen ügyesen kiáll az érdekeiért.

A nyári melegben mellesleg az elegáns öltözéket megkövetelő irodákban dolgozó férfiaknak is jól jönne egy Whiteheadhez hasonló egyenjogúsági harcos, hiszen az ilyen munkahelyekre szintén jellemző a nemek harca a légkondi tekintetében. Nyáron egy nő tud nyáriasan és egyben elegánsan öltözni, a férfiakat viszont az illem ilyenkor is a hőségben kibírhatatlan öltönybe kényszeríti, így ők úgy érzik, a hűtőrendszer felkapcsolásán kívül nem tudnak mással védekezni.

A végeredmény ennek megfelelően ugyanolyan abszurd, mint a szoknyás kisfiú fotója: a férfiak a melegben hideghez öltöznek, majd beülnek egy hűvösre hűtött szobába egész napra. Ön milyen öltözéket engedélyezne a fiúknak-férfiaknak a nyári hónapokra az olyan hivatalos helyeken mint mondjuk egy iskola vagy egy iroda?