Iowa egyetemének kutatói megfigyelték, hogy gyakoribb a válás azon nők körében, akik 18 éves koruk előtt vesztették el a szüzességüket. A kamaszkori szexről beszámoló hölgyek jó része azt nyilatkozta, hogy igazából nem akarták az aktust - akik ezt mondták, azok körében még többen vannak azok, akiknek később válással végződött egy kapcsolata.

Az adatok egy 2002-ben, a teljes USA-ra kiterjedően, majdnem négyezer házas vagy elvált nőn végzett kutatáson alapulnak, de csak most tették közzé őket. Azon nők közül, akik 18 éves koruk előtt vesztették el a szüzességüket, 31%-nál 5 éven belül válásra került sor, 47%-nál 10 éven belül. Azon nők körében, akik kibírták a 18. életévük betöltéséig szex nélkül, csak 15% vált el 5 éven belül és 27% 10 éven belül.

A válaszolókat arról is kérdezték, hogy mennyire akarták a szexet, amikor először sor került rá. Természetesen minél korábban veszítette el a valaki a szüzességét, annál nagyobb eséllyel válaszolt erre valami olyasmit, hogy “nem igazán akarta” vagy “egyáltalán nem akarta”, ez utóbbi eset gyakorlatilag a nemi erőszakkal egyenlő.

Az önmagában nem túl meglepő, hogy akiket kamaszkorban ilyen trauma ér, azoknak később nehézséget okoznak a társas kapcsolatok, értékeli az adatokat Anthony Paik szociológus. Azonban a korai válás azokra a nőkre is igen jellemző, akik 16 éves koruk előtt úgy vesztették el a szüzességüket, hogy utólag is azt mondják, ők is akarták a szexet.

Az tehát bizonyosnak tűnik, hogy a kamaszkori szex és a korai válás között kapcsolat van (mint ahogy pl. a munkába ingázás és a válás között is megfigyeltek ilyet), de a kutatók felhívják rá a figyelmet, hogy a kapcsolat mibenlétét ezen adatok alapján csak találgatni lehet. Paik ezzel együtt arra hajlik, hogy a túl korai szexuális élmény okozza a későbbi problémákat, de az sem kizárt, hogy a két dolog között nincs ilyen direkt ok-okozati összefüggés. Elképzelhető például, hogy az ilyen lányok eredendően megengedőbbek magukkal szemben, és ebből következik az, hogy fiatalon könnyen belemennek a szexbe, majd később ugyanolyan könnyen a házasságba és könnyen a válásba.

Ön hogy látja? Ön szerint káros a kamaszkori szex?