Már hivatalosan sem a hűtlenkedés okozza a legtöbb válást Nagy-Britanniában. Egy Grant Thornton nevű angol cég 2003. óta tesz közzé évente felméréseket a házasságok végéről, amit válóperes ügyvédeknek feltett kérdésekre alapoznak. A leggyakoribb válóokok listáját eddig mindig a megcsalás vezette, de a hűtlenség 2011-re a második helyre esett vissza; idéntől vezet az elhidegülés.

A számok konkrétabban: a váló párok 27%-a hivatkozott egyszerűen elhidegülésre, és persze a hűtlenség még mindig nagyon gyakori, minden negyedik házasságfelbontást erre hivatkozva kérik (25%). 17%-os aránnyal a harmadik a minősíthetetlen viselkedés, 10%-kal pedig a “mid-life crisis” a negyedik, aminek magyar neve nincs, de nálunk hol férfiklimaxként emlegetik, holott nőknél is előfordulhat, hol meg életközépi válságként vagy középkorúak lelki válságaként. (Aki látta az Amerikai szépséget, az nagyjából tudja, miről van szó.) 5% a pénzen veszik össze annyira, hogy inkább megszünteti az életközösséget.

Több kommentátort is megkérdeztek arról, hogy lehet az, hogy egyre kevesebb válást okoz a hűtlenség. Persze a bulvármegjelenéseknek kedvezve rögtön celebekkel kezdtek példálózni, ott van ugye Hillary Clinton, vagy például újabban Cheryl Cole is kibékülni látszott hűtlen férjével. Lehet, hogy az emberek az ilyen példákon keresztül azt látják, hogy igenis túl lehet lendülni egy-egy ilyen epizódon. Mi is mutattunk már be olyan feleséget, aki képes volt a megbocsátásra, de őszintén szólva nem tűnik valószínűnek, hogy ő Cheryl Cole példáján buzdult volna fel.

Egyszerűen az is lehet, hogy az emberek pusztán halogatják a válást, mert rossz a gazdasági helyzet, és tudják, hogy a procedúra nem éppen olcsó. A megkérdezett ügyvédek 82%-a szerint bizony vannak olyanok, akik a recesszió miatt halogatják a válást.

Az adatok elemzéséhez nagy optimizmusunkban mi is hozzátennénk egy lehetséges okot: manapság már nem kötelező összeházasodni, nem is teszik ezt túl sokan. Nem kötelező a papír, senkit nem szólnak meg ma már a hiánya miatt, tehát csak azok házasodnak össze, akiknek ez az egész jelent is valamit. Talán nem túlzás feltételezni róluk, hogy ha ennyire komolyan veszik a dolgot, akkor tisztelik házastársukat annyira, hogy már az elhidegülés fázisában véget vetnek a nyilván haldokló kapcsolatnak, és nem kezdenek új kapcsolatot, mielőtt az előzőt lezárták volna.

Elvileg ez lenne a normális menete a dolgoknak: ha az ember kiszeret valakiből, akkor megmondja neki és elhagyja (azaz házastársak esetén elválik tőle elhidegülésre hivatkozva), nem titkos új kapcsolatot kezd az illető háta mögött, várva, hogy a másik mikor fedezi fel a megcsalást és rendez hatalmas patáliát a dologból. Bár minél több párnál így lenne, ha már mindenképpen menthetetlen a kapcsolat.