Egy jó régi posztunkban egyszer 5 módszert soroltunk fel arra, hogy hogyan tudja az ember túltenni magát egy fájdalmas szakításon. A felsorolásból kimaradt az, hogy “utazás a Liebeskümmererrel”, pedig sejthettünk volna, hogy a mindenre szervezett megoldást kínáló németeknél az is meg van szervezve, hogy az ember hogyan lendüljön túl kulturáltan és hatékonyan a kapcsolat végét követő holtponton. A mulasztást most bepótoljuk: ismerkedjen meg a szakítás utáni gyógyutazásokat kínáló német irodával!

A magyar fülnek nem túl frappáns nevű Die Liebeskümmerer központja Berlinben van, és speciális utazásokat kínálnak az összetört szívűeknek, 8-10 fős csoportokban. Az úti cél lehet egy erdei hotel, egy wellness-üdülő, a tengerparti ház vagy egy hegyi kunyhó, az ott-tartózkodás időtartama pedig átlagosan 4-7 nap. Az ismertető szerint elsődleges cél, hogy az utazó “kikapcsolódjon, fellélegezzen és elgondolkodhasson, hogy mi történt vele”.

Mindezt természetesen nem magányosan kell végezni, csak úgy bele a vakvilágba, mindenki a saját feje után, hanem meg van szervezve hozzá a szakértő segítség. Eléggé a rehabra emlékeztet, ahogy mindenféle szakértőkkel próbálják az összetört szívűeket visszaterelgetni a rendes kerékvágásba: pszichológusok egyéni és csoportos foglalkozásokat tartanak, van ugye wellness- és sportterápia, sőt, még stylist is segíthet újra formába jönni. Korábbi tapasztalataink alapján először azt hittük, hogy plasztikai sebész is lesz, de szerencsére a fix programpontok között szépészeti műtét azért nincs.

El tudja képzelni, hogy ön egy durva szakítás után elmenne egy ilyen utazásra?

Természetesen aki nem akar vagy bír várni addig, amíg összegyűlik a következő csoport, egyéni utazást is rendelhet magának. Hogy ez mennyibe kerülhet, azt csak találgatni tudjuk, mindenesetre egy négynapos szívösszerakosgatásért 1450 euró körüli összeget kérnek, ez kb. négyszázezer forint. A részvételnek más feltétele nincs is, fiatalokat-idősebbeket, nőket-férfiakat egyaránt várnak, sőt, a szexuális irányultság sem számít.

Az nem derül ki, hogy ezeket a csoportokat szétválogatva vagy vegyesen szállítják-e el a felüdülés helyére, mindenesetre egész jó dramedyt lehetne forgatni abból, hogy egy ilyen utazáson egy csoportba sorolnak mondjuk egy harmincas üzletembert, akit éppen elhagyott a felesége, és ezért elvesztette a teljes családját és a fele vagyonát, egy negyvenes nőt, akit egy fiatal csajért hagytak ott, meg egy huszonéves melegfiút, akivel életében először fordult elő, hogy valaki nemet mondott neki. Ha filmötletünk gyártási szakba kerül, azonnal szólunk.