A mai nap legelegánsabban időzített posztja a Kockahas blogban jelent meg, természetesen 11 óra 11 perckor. A csupa egyesből álló dátumot állítólag Amerikában nem csak posztolásra használják fel, hanem házasodásra is, a párok ugyanis a jelek szerint vonzódnak a különleges dátumokhoz. Tavaly is volt egy majdnem ugyanilyen különleges nap, amikor a dátum három 11-es helyett három 10-esből állt.

A Brides magazin azt írja, hogy 2010. október 10-én, vasárnap kb. 31 ezer pár házasodott össze az USA-ban, ami tízszerese annak, ahány pár egy hasonló időszakban vasárnap esküvőt szokott rendezni az országban. A mai nap ugye még különlegesebb alkalom, egyrészt mert a csupa egyes még extrább, mint a három tízes, másrészt mert most vasárnap helyett péntekre esik a szabályos dátum.

Bár a keresztény egyházak valószínűleg nem lelkesednek a pénteki esküvőzés iránt - hiszen a péntek Jézus kereszthalálának, és ezzel együtt az ünneplés helyett a bűnbánat napja -, Amerikában a felmérések szerint a pénteki esküvők egyre gyakoribbak. Ott jelenleg a lagzik 14%-át tartják pénteken, ami jól mutatja, hogy egyre kevésbé számít egyházi, illetve vallásos ünnepnek-eseménynek egy esküvő, inkább egy hétvégi bulinak számít.

Egy év összes esküvőjének egyébként általában csak kb. 6%-át tartják novemberben, de ez az arány idén várhatóan magasabb lesz a 11-11-11-es dátum miatt. A prognózis szerint kb. 46 ezer esküvő várható mára az USA-ban, ahol a nap még csak nemrég kezdődött meg. A csupa egyeshez igazított esküvőkkel kapcsolatban viccesen azt is megjegyzik, hogy a dátum nagy előnye, hogy a későbbi férjek így nehezebben feledkeznek majd el a házassági évfordulóról.

Persze nem mindenki igazítja a számmisztikához a lakodalmát, hanem más különleges alkalmat választ. Voltam már olyan esküvőn, amelyet a menyasszony szüleinek házassági évfordulóján tartottak, és olyanon is, amelyik a férj 30. születésnapjára esett, adott hónap 30-án. Amerikában klisének számít Bálint-napon házasodni, és a karácsonyi, szilveszteri esküvők sem számítanak sokkoló újdonságnak.

Az ön esküvője mikor volt? Ha lesz/lenne, mikor lesz/lenne?

Mások viszont egyáltalán nem igazítják semmihez az esküvő dátumát, hanem direkt egy olyan napot választanak, ami úgymond még nincs elhasználva. A családomban akadt valaki, aki idén szintén a 30. születésnapjára időzíthette volna lakodalmát, hiszen a szülinapja az esküvői szezon kellős közepén van, ráadásul idén pont szombatra esett. Ők azonban azt mondták, nem szeretnék halmozni az ünnepeket, így a lagzi a szülinap után következő szombaton volt. Ön szerint jó ötlet valami különleges alkalmat választani az esküvőhöz, vagy úgy véli, jobb, ha a nagy nappal nem konkurál semmi? Várjuk a szavazatokat!