Több posztban is tárgyaltuk az elmúlt hetekben a szexmentes házasságok problémáját, és hogy a téma milyen húsba vágóan fontos, azt jól illusztrálja egy új amerikai kutatási eredmény, amit a LiveScience nevű website tett közzé. Eszerint 65 éves koron túl már viszonylag sokan vannak, akik úgy is boldognak mondják magukat házasságukban, hogy szexre már nem kerül sor, de a boldogok aránya ennek ellenére magasabb azok körében, akik szexuálisan továbbra is aktívak.

A Florida Agricultural and Mechanical University kutatói egy 2004-es átfogó társadalmi felmérésre támaszkodtak, ami az USA lakosságára nézve reprezentatív volt. A kutatásban 238 olyan házasságban élő személyt kérdeztek meg, aki 65 éven felül volt, és ebben a csoportban (is) az olvasható ki az adatokból, hogy összefüggés van aközött, hogy valaki mennyire tartja magát boldognak és hogy él-e szexuális életet. Persze szex nélkül is van boldogság a 65-ön túl, hiszen azon nyugdíjasok közül, akiknek az életéből saját bevallásul szerint legalább 12 hónapja hiányzik a szex, 40% mondta azt, hogy általában véve „nagyon boldog”. Azonban azok körében, akiknek idősebb korban sem maradt abba a szexuális élete, 60% vallotta magát „nagyon boldognak” úgy általában az életben.

Értelmetlen szavazás

Azt is firtatták, hogy a házasságával ki mennyire elégedett, és a 65 éven fölöttiek körében egész sokan (59%) elégedettek szexmentes házasságukkal. Azaz ebben a korban már csak alig több mint a párok harmadát zavarja, hogy kiveszett a testiség a házasságából - nyilván a harmincas-negyvenes korosztálynál ez többeket keserít el. Viszont a szexuálisan továbbra is aktív nyugdíjasok körében jóval többen voltak, akik boldognak vallották magukat házasságukban, arányuk elérte a 80%-ot. Ez azt jelenti, hogy öt szexuális életet élő nyugdíjas közül csak egy nem boldog, azt viszont nem feltétlenül, hogy a testiség boldogságot garantál - az is lehet, hogy az összefüggés (részben) fordított, azaz a szex az elégedettség következménye, nem (egyik) okozója.