Egy bizarr, de szimpatikus kegyeleti szokásnak vetnek most véget Oscar Wilde örökösei, amikor az ír származású író síremlékét üveg mögé helyezik. A Dorian Gray arcképének szerzőjét homoszexualitásért Angliában bebörtönözték, szabadulása után Wilde Párizsban élt 1900-ban bekövetkezett haláláig. Sírja is Párizsban van, a Jacob Epstein szobrász által készített különleges síremlék a Pére Lachaise temető egyik fő látványosságának számít.

Wilde tisztelői azonban úgy érezték az évek során, meg kell mutatniuk, hogy kedvenc írójuknak a XX., sőt a XXI. században is vannak még rajongói, és ennek valamiért az a módszere terjedt el, hogy az ide látogatók vörös csóknyomot hagytak a sírkőként szolgáló szobron. A hatóságok azonban nem igazán lelkesedtek azért, hogy Epstein munkáját a turisták összecsókolgatják, és időnként megtisztították az emlékművet a rúzsnyomoktól.

A tisztítás azonban a kő egy rétegének eltávolításával volt csak lehetséges, ezért nem lehet azt akárhányszor elvégezni. Az Observer híradása szerint ezért mostantól üveglappal akadályozzák meg a csókra vágyókat attól, hogy ajkukkal illessék Wilde síremlékét, lassanként annak elfogyását okozva.

Merlin Holland, az író unokája azt nyilatkozta, hogy a szobor már közel volt ahhoz, hogy visszafordíthatatlan kár keletkezzen benne. A sír most le van zárva, csütörtökön, Wilde halálának 101. évfordulóján nyitják majd meg újra, akkor már üveg mögött. Ha ön eddig nem csókolta meg Oscar Wilde angyalát, ezután már nem is fogja tudni.