Klinikai forrásokra hivatkozva rövid, de velős összeállítást tett közzé a USA Today azokról a rizikófaktorokról, amik depressziót, negatív érzelmeket okozhatnak az ünnepek alatt. A hat rövid pontból álló összeállítás egyfajta tesztként is alkalmazható: minél többi igaz önre az alábbiakból, annál nagyobb a valószínűsége, hogy karácsonykor nem lesz túl jó a kedve. Hogy a kellemetlen ünnepeket mivel lehet megelőzni, arra nincs csodarecept, de talán az használ valamit, ha a hat pont átolvasásával legalább tudatosítja magában, hogy mi okozhat negatív érzelmeket, és megpróbál valami mást a középpontba helyezni.

1. A karácsonyt családi problémákkal vagy fájdalmas emlékekkel kapcsolja össze. Ha mondjuk egy korábbi ünnepet egy szeretteit érintő tragédia vagy viszály árnyékolta be, akkor ezeket az emlékeket döbbenetesen erősen hozza elő újra és újra, ha megint ott van egy karácsonyfa a szobában. Egy borzasztó élmény az ünnepet a legrosszabb esetben egy életre is tönkreteheti.

2. Elvárja, hogy boldog legyen az ünnepek alatt. Az egész éves hajtás után sokan rágörcsölnek arra, hogy na, karácsonykor viszont mindennek tökéletesnek kell lennie, nekik pedig boldognak kell érezniük magukat. Ha véletlenül tényleg minden tökéletesre sikerül, akkor ezzel nincs is semmi baj, de valószínűleg az ünnep nem jelent majd totális menekülést az év során önt krónikusan kínzó problémák-konfliktusok elől. Ha azt várja, hogy szenteste hirtelen minden megoldódik vagy legalább elfelejtődik, akkor valószínűleg nagy csalódás lesz a karácsony.

3. Nemrég vesztett el valakit, akit szeret, vagy nem lehet szeretteivel karácsonykor. Ez az a pont, ahol az internetes észosztók és a jószándékú barátok tanácsai végképp csődöt mondanak. Ha önnek általában a hétköznapokban is hiányzik valaki, akkor akármit csinál, karácsonykor még jobban fog önnek hiányozni az illető, és nem fogja tudni magát munkával lefoglalni, hogy erről megfeledkezzen. A szomorkás karácsony ebben a helyzetben kivédhetetlen.

4. Az elmúlt év szenvedései túlságosan foglalkoztatják. Ha az ön számára nem volt egy túl jó év a 2011-es, akkor nem lesz kellemes dolog december végén visszatekinteni az elmúlt 12 hónapra. Márpedig a karácsony-szilveszter időszakában ezt akarva-akaratlanul mindenki megteszi.

Önre hány pont igaz a hatból?

5. Családjában éppen negatív változások mennek végbe. Ha éppen egy váláson vagy szakításon megy keresztül, esetleg a napokban halt meg valaki, aki nagyon közel állt önhöz, akkor ez óhatatlanul is hatással lesz a karácsonyra. Sőt, az első pontot figyelembe véve könnyen lehet, hogy nem is csak erre a karácsonyra, hanem a következőkre is.

6. Túl sok alkohol. A fenti öt pontban felsoroltakhoz hasonló problémák elől a legkönnyebb az ivásba menekülni, hiszen ekkor úgyis szinte mindenki fogyaszt valamennyi alkoholt. Nyilván mondani sem kell, hogy egy borzalmas karácsonyt egy lerészegedés sem tesz széppé, még elviselhetővé sem, főleg nem a kijózanodás utáni órákra.