Egy olasz férfi berágott a nejére, mert kiderült, hogy az asszony hűtlenkedett, ezért most válik tőle. Ha önmagában ennyi lenne a vezetéknév nélkül, csak Antonio C. és Rosa C-ként bemutatott, Rómában élő pár története, nyilván nem kerültek volna be a sajtóba. Annak tudatában viszont már rögtön érdekesebb a dolog, hogy a válással 77 évnyi házasságnak vetnek véget, Antonio 99 éves, míg Rosa 96, és ráadásul a válóokként szolgáló megcsalásra a ’40-es években került sor.

Antonio Szardínián született 1912-ben, és a ’30-as években csendőrként dolgozott. Ekkor helyezték át Nápolyba, ahol megismerkedett későbbi feleségével, akitől később öt gyereke született. Már tizenkét unokájuk és egy dédunokájuk is van. A 77 éve tartó házasság nem volt éppen felhőtlen, hiszen a bácsi egyszer például pár hétre a fiához költözött, de a végső szakításhoz egy véletlen vezetett.

A bácsi régi iratokat rendezgetett otthon üres óráiban, amikor egyszer csak olyan levelek kerültek elő a komódból, amiket nem olvasott korábban. Felesége írta őket még a ’40-es években, de mint kiderült, nem a férjnek, hanem egy másik férfinak. A levelekből egyértelművé vált, hogy 60 évvel ezelőtt a bácsit megcsalta az asszony. Antonio azonnal kérdőre vonta nejét, aki mindent bevallott, de bocsánatért esedezett, tekintve, hogy több, mint egy fél évszázad telt el már azóta.

Ön szerint 60 év elteltével lehet még haragudni egy megcsalás miatt?

A bácsi azonban azt mondja, nem tud megbocsátani, és beadta a válókeresetet. Az olasz sajtó által publikált bírósági adatokhoz a Telegraph azt teszi hozzá, hogy ez valószínűleg világrekord, hiszen ilyen idősen, azaz 99 évesen még soha senki nem kezdeményezett válást. Az eddigi legidősebbek Bertie és Jessie Wood voltak, akik mindketten betöltötték már a 98-at, amikor úgy döntöttek, szétválnak.

Mi emellett még arra is emlékeztetjük az olvasót, hogy a szigorú olasz törvények szerint egy párt csak a válókereset beadásától számított három év elteltével lehet érvényesen szétválasztani, így csak reménykedhetünk, hogy Antonio megéri, mire válása hatályba lép, és hivatalosan is újra agglegénynek számít majd.