Még októberben ettől az olvasói levéltől indult el egy rövidebb posztsorozat a Randiblogban arról, hogy mit tegyen egy férj, ha a feleségét egyre kevésbé érdekli a szex. A beérkezett hozzászólásokból úgy tűnt, hogy ez a probléma viszonylag sok párt érint, és most a Live Science-ben megjelent egy kutatás, ami megerősíti, hogy ez tényleg így van - minél régebb óta tart egy kapcsolat, a nő annál kevésbé érez vágyat. Problem: a férfiaknál azonban az idő múlásával nem csökken a kedv a szexhez.

Kanadában a University of Guelph nevű intézményben végeztek el ehhez egy felmérést, amiben 170 hallgató vett részt. Mindannyian heteroszexuális kapcsolatban éltek a kérdőív kitöltése pillanatában, volt aki még csak egy hónapja, mások akár már kilenc éve. A felmérés arra vonatkozott, hogy mennyire vannak megelégedve kapcsolatukkal, hogy szexuálisan kielégültek-e, és hogy mennyire erős bennünk a szex iránti vágy. Ez utóbbit a nőknél egy régebb óta használatos skálán mérték, ez a női szexuális funkció index, amelynek legalacsonyabb értéke 1,2, maximuma pedig 6,0.

A dolog addig nem meglepő, hogy bár a résztvevők összességében elégedettek voltak kapcsolatukkal, minél tartósabb kapcsolatban élt egy nő, annál alacsonyabb volt ez a bizonyos vágyindex. Eközben persze a férfiak ugyanolyan kanosnak érezték magukat attól függetlenül, hogy kapcsolatuk elején voltak-e még csak, vagy már jópár éve voltak ugyanazzal a partnerrel. A nőknél azonban a vágy a kapcsolat hosszával állt a legerősebb összefüggésben, még a kapcsolattal való megelégedettség és a szexuális kielégítettség sem korrelált annyira a vágy mértékével, mint az évek száma. Azaz: nem attól megy el a nő kedve a szextől, ha rossz a kapcsolata, hanem pont attól, hogy jó, azaz hogy már régóta tart.

Úgy pedig már végképp roppant érdekesen hangzik a dolog, hogy a kutatók azt számolták ki, hogy egy hónapnyi kapcsolatban levés egy nőben átlagosan 0,02-dal csökkenti a vágyindexet. Ha ez tényleg minden nőre bármilyen hosszú kapcsolatban igaz, akkor egy egyszerű felszorzással azt kapjuk, hogy 10 év alatt a mutató 2,4-del esik. Ha pedig egy fehérmájú nő a maximális 6,0-s értékkel kezdi a kapcsolatát, akkor is azt kapjuk, hogy 20 év elteltével ennek a feleségnek se fog a háta közepére se hiányozni a szex, hiszen a havi 0,02-os csökkenésekkel pont ennyi idő alatt ér le a vágyindex a minimális 1,2-es értékre.

Ja, a dologra egyébként van evolúciós magyarázat is, ami szerint a hímegyedeknek egész életükben az a céljuk, hogy minél több utódot nemzzenek, ezért nem csökken náluk a szexuális vágy az idő előrehaladtával. Ezzel szemben a nőstények számára a mézeshetek után a további reprodukció helyett a már meglévő utódok gondozása válik a fő feladattá. Azaz a magyarázat szerint az állatvilágból hoztuk magunkkal a leosztást, hogy az asszonyokat egy idő után már nem izgatják fel férjeik, az egyetlen baj ezzel az, hogy a férfiak nem magyarázatra vágynak, hanem több szexre.