A hét egyik legfurább híre azt volt, hogy egy sikeres amerikai manökenlány, bizonyos Kylie Bisutti hirtelen bejelentette, hogy feladja karrierjét. Ennek azért van hírértéke, mert 2009-ben az akkor tizenkilenc éves, friss házas fiatalasszony azzal lett híres, hogy ő nyerte meg a Victoria’s Secret manökenkereső versenyét, azaz fehérneműmodellként robbant be a köztudatba. A modellkedést továbbra is folytatni szeretné, de azt mondja, vetkőzni többet nem fog, mert a teste csak a férjére tartozik, a nagyközönségre nem.

Ha cinikusok lennénk, azt mondanánk, könnyen beszél, most, hogy már megvannak a milliói két évnyi vetkőzésből, de a fenti interjúban Bisutti egész normálisnak és nagyon szendének tűnik, ami után viszonylag nehéz cinikusnak maradni. Bisutti mostanában ilyeneket nyilatkozgat a testével és házasságával kapcsolatos, vallási színezetű nézeteiről: „a testem csakis a férjemre tartozik és ez egy szent dolog. [...] Sok fiatalabb hívő lány tekint rám példaképként, és [miattam] ők azt gondolhatták, hogy nincs azzal semmi baj, ha fehérneműben, a testüket fiúknak mutogatva mászkálnak.

Önt zavarná, ha házastársa/szerelme nyilvános vetkőzésből élne?

Bisutti azonban az utóbbi időben egyre jobban elmélyült a keresztény hitben, és korábbi nézetei, sőt karrierje ellenére most már úgy gondolja, hogy a lányoknak nem szabad csak úgy bárkinek mutogatni a testüket, mert azt csak egyetlen férfi láthatja. „Most, hogy férjnél vagyok, azt szeretném, hogy a házasságom szent maradjon, mert mostanában olyan magas a válások aránya Amerikában, és mindent meg szeretnék tenni annak érdekében, hogy a házasságom különleges maradjon” - nyilatkozta kicsit összefüggéstelenül, de a lényeg érthető.

Bisuttit a férjéről is kérdezték, aki természetesen szintén hívő. Ő mindig is mindenben támogatta feleségét, aki nem sokkal az esküvő után lett a Victoria’s Secret modellje Heidi Klum és a többiek társaságában. Bisutti nyilatkozatai szerint egyáltalán nem férje kifogásolta, hogy a fiatalasszony nap mint nap fehérneműben mutogatja magát pénzért. Bisutti azt mondja, most már tudja, hogy férje magában imádkozott azért, hogy a feleség meggondolja magát a karrier-témában, de nejének soha nem szólt. Bisutti hangsúlyozza, hogy nem a férje vette rá erre, hanem ő saját maga hozta ezt a döntést: „annyira édes volt, megvárta, hogy én magam jussak el erre a döntésre. De most nagyon hálás. Nagyon nagyon hálás” - mondja Bisutti kacagva az interjú végén, ezt mindenki értelmezze úgy, ahogy akarja.

Az persze hozzátartozik a témához, hogy hívője és felekezete válogatja, hogy a keresztények közül ki hogyan viszonyul az ilyen erkölcsi kérdésekhez. Azt talán nem túlzás mondani, hogy az a megközelítés, hogy „a testemet csak a férjem láthatja”, nem általános a világ keresztényei körében, emlékeztet viszont a muzulmán nők öltözködési szabályaira.

A téma mélyén meghúzódó alapgondolat mindenesetre valószínűleg sokak szívéhez áll közel: ha valakit nagyon szeretek, akkor a testiséget, szexualitást, intimitást csak vele osztom meg, csak az övé szeretnék lenni. Erre alapszik minden monogám kapcsolat, és ez alól kivételekugyan vannak, de jelenleg általánosan elfogadottnak tekinthető.

Sokkal jobban megoszlanak a vélemények azokról a módszerekről, amikkel ezt a szép gondolatot bizonyos hívők bizonyos kultúrákban a gyakorlatba átültetik. Egy életre hűséget fogadni valakinek egy dolog, egy nyilván remekül jövedelmező modellkarriernek hátat fordítani egy másik, de ugyanebből az elgondolásból kiindulva kötelező muzulmán nők millióinak a csador- illetve burkaviselés is. Az ő szépségüket is csak a férjük láthatja, csakis otthon, zárt ajtók mögött, és a nyilvánosság előtt csak lefátyolozva jelenhetnek meg.

Jól tette Bisutti, hogy kiszállt a fehérnemű-bizniszből?

Ezt a gyakorlatot nyugaton egyrészt azért szokás kritizálni, mert a férfiakra ilyen szabály nem vonatkozik, másrészt sok jel mutat arra, hogy a nők nem választhatják meg maguk, hogy ők is meg szeretnék-e tisztelni férjüket ezzel az egyébként szép gesztussal, hanem egyszerűen tilos nekik máshogy öltözni, mint ahogy Szaúd-Arábiában például autót vezetni is.

De ezzel már nagyon messzire kalandoztunk, a lényeg az, hogy Bisutti azt állítja, ő saját maga döntött úgy, hogy a férjén kívül másnak már nem mutogatja többet a testét, és ha maradunk a cinizmusmentességnél, akkor elhisszük, hogy ez így is van. Készítettek a hölgyről éppen elég vetkőzős felvételt az elmúlt bő két év alatt, úgyhogy például az alábbi kisfilmet Bisutti döntésétől függetlenül mindenki akárhányszor újranézheti az idők végezetéig.