Bizonyos Mark Byront tavaly júniusban meszelte el egy amerikai bíróság családon belüli erőszakért. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az áldozatot, azaz Byron feleségét távoltartási végzés is védte, ami kimondta, hogy a férj semmi olyat nem tehet, ami a feleséget (vagy közös kisfiukat) bánthatja vagy akár idegesítheti. Az asszony a férfi egyik Facebook-posztján mégis felidegesedett, így Byron most 30 napig köteles bocsánatot kérni - szintén a Facebookon.

A fotósként dolgozó férfi tavaly novemberben ezt írta fel a falára a Facebookon: „azoknak a gonosz, bosszúszomjas nőknek, akik tönkre akarják tenni a férjük életét, és teljesen el akarják venni az apát a saját gyereküktől, elég annyit mondani, hogy félnek a férjüktől vagy az élettársuktól, és az illetőt már viszik is!”

Bár a feleség, aki persze azóta már a válókeresetet is benyújtotta, ki van tiltva Byron Facebook-oldaláról, valahogy mégis értesült erről a nyilván róla szóló posztról, és már ment is a bíróságra. A feleség többek között azt is sérelmezte, hogy a posztban írottakkal ellentétben nem ő akarja eltiltani férjét közös gyereküktől, hanem az apa az, aki egyszerűen nem ment el a láthatási időpontokra.

A bíróságon megállapították, hogy a poszttal a férj valóban megszegte a távoltartási végzés szabályait, és 60 nap szabadságvesztésre és 500 dollár kártérítésre ítélték. A börtönt egyféleképpen kerülheti el Byron: ha egy előre megírt bocsánatkérő üzenetet posztol a Facebookon minden nap, 30 napon keresztül. A férj természetesen ezt az opciót választja a sitt helyett, de azt mondja, szerinte az intézkedés ellentétes a szabad véleménynyilvánítás jogával. Byronnal a sztoriról először tudósító WLWT interjút is készített, ezt itt is megtekintheti, a bíróság által előírt bocsánatkérő szöveg kivonatának kicsit egyszerűsített magyar fordítását pedig alább olvashatja.

Ön egyet ért az ítélettel?

„Bocsánatot szeretnék kérni feleségemtől, Elizabeth Byrontól azokért a róla és a fiunkról szóló megjegyzésekért, amiket a Facebook falamra posztoltam 2011. november 23-án. … A fiunkat a facebookos posztolást megelőző négy hónapban azért csak egyszer láttam, mert ez alatt az időszak alatt csak egyetlen egyszer döntöttem úgy, hogy elmegyek találkozni vele. Ezúton kérek bocsánatot Elizabethtől, hogy rossz fényben tüntettem fel, és úgy csináltam, mintha visszatartotta volna tőlem a fiunkat, vagy mintha bármilyen módon megakadályozta volna, hogy lássam a fiamat. Ez a döntés saját önálló döntésem volt.

Ezen kívül bocsánatot kérek valamennyi facebookos batáromtól is, amiért megpróbáltam őket félrevezetni és azt elhitetni velük, hogy Elizabeth akadályoz abban, hogy a fiamat láthassam, amivel több barátomat is arra késztettem, hogy indulatos, gyűlölködő vagy felháborodott kommenteket írjanak.”