A Virginia Tech Carilion Research Institute nevű intézményben azt vizsgálták, csoportmunka esetén milyen hatással van a résztvevőkre, ha tudják, hogy a többiek mennyire okosak. Az iskolákban az okos gyerekeket húzóerőnek szokás tekinteni a csoportokon belül, de mint kiderült, az észkombájnok puszta jelenlététől a többiek - jellemzően a nők - képességeiknél rosszabbul teljesítenek. Amíg tehát a férfiak a jó nőktől hülyülnek meg, addig a nőkből az okos férfiak hozzák elő a gátlásokat.

A kísérlet azzal kezdődött, hogy a résztvevőknek megmérték az IQ-ját. Mivel egyetemi hallgatókról volt szó, mindenki az átlagos 100-nál valamivel vagy jóval magasabb intelligencia-hányadossal rendelkezett, a résztvevők átlaga 126 volt. Az első teszt után a résztvevőket csoportokba sorolták úgy, hogy mindenki tudta, hogy a többieknek mekkora az IQ-ja, és így együtt kellett további intelligenciát mérő feladatokat megoldani. A kutatók azt figyelték meg, hogy ebben a felállásban 13 nőből 10 gyengébben szerepelt a második IQ-teszten, mint az elsőn: azaz a nők többsége rosszabbul teljesít, ha úgy érzi, hogy okos férfiakkal van összezárva. A teszteredmények azt mutatták, mintha a nőknek lecsökkent volna az IQ-juk attól, hogy megtudták a csoport többi tagjának intelligencia-hányadosát, így saját státuszukat-értéküket a közösségen belül.

A kutatók mindehhez még MRI-vel is vizsgálták a résztvevőket, és azt találták, hogy a nőkre nagyobb hatással van a csoporton belüli helyzetből fakadó nyomás. Ha az eredmények a gyakorlatra átültethetőek, akkor ez azt jelenti, hogy a nők például kevésbé mernek munkahelyi értekezleten felszólalni, mert jobban tartanak attól, hogy a többieknek úgyis lesznek jobb ötleteik. És bár a nők általában jobban kommunikálnak a férfiaknál, pont emiatt a jobb kommunikációs készség miatt érzékenyebbek a csoport dinamikájára, és emiatt kevésbé teljesítenek jól közösen, mint önállóan dolgozva.