Már több mint egy hete vége a karneválnak, és ilyenkor a böjti időszakban sokan veszik a fáradságot, hogy valami tavaszi tisztítókúra-jelleggel egy kis önmegtartóztatást gyakoroljanak. Elsőre az ember azt gondolja, hogy az önmegtartóztatásnak az étkezés terén van a legtöbb értelme, és ugye például a katolikusoknak is hústilalom van előírva a péntekekre. Ajánlgattuk-tesztelgettük mi is a kajáról-piáról és egyéb kényeztetésekről való lemondást a korábbi években, de a böjtnek van egy még nemesebb és hasznosabb formája.

Ez pedig az, ha nem mondjuk evéskor fogjuk vissza magunkat, hanem akkor, amikor arról a személyről van szó, aki a legfontosabb számunkra. A címben a szerelemi böjt alatt nyilván nem azt értjük, hogy tavasszal kevesebbet szeressünk, hanem éppen az ellenkezőjét - hogy mondjunk le valamiről a szerelmünk kedvéért. A mikéntre álljon itt 5 tipp, felfoghatók gyakorlatnak is. Lenne kedve valamelyiket kipróbálni?

1. Ne emeld fel a hangod! - Jó gyakorlat lehet, ha az ember megfogadja, hogy kiabálás-böjtöt tart. Azaz akármilyen értetlen, béna, lusta vagy bunkó éppen a kedvesünk, nagy levegőt veszünk, nem ordítjuk le a fejét, hanem normális hangon hozzuk a tudtára, amit nagyon muszáj. Ön kibírná a húsvétig hátra levő öt hetet kiabálás nélkül?

2. Ne mondj nemet! - Talán ennél is nagyobb feladat azt megfogadni, hogy a böjti időszakban bármit is kér tőlünk a szerelmünk, nem nyavalygunk, nem hozunk fel kifogásokat, nem keresünk ellenérvet, nem válunk kelletlenné, hanem mindig egy szó nélkül, mosolyogva megcsináljuk, amit kért. Leviszed ma te a szemetet? Elém tudsz jönni munka után? Eljössz velem erre a filmre? És a válasz minden alkalommal egy lelkes igen legyen. Ez persze csak úgy működik, ha nem mondjuk el a másiknak, mit fogadtunk meg, mert ha kedvesünknek feltűnik, hogy önjelölt rabszolgájává váltunk, valószínűleg nehezen fogja megállni, hogy ne használja ki a helyzetet.

Melyiket szeretné a legjobban kipróbálni?

3. Ne legyél idegesítő! - Aki huzamosabb ideje él együtt valakivel, az pontosan tudja, hogy mi az, amivel a másikat irritálni szokta. Rosszul kinyomott tubus, túl hosszú telefonbeszélgetések, túl hangos zenehallgatás, böfögés az asztalnál, széthagyott holmik, bármi lehet ez - ha ön úgy érzi, hogy egyáltalán semmivel sem szokta idegesíteni barátját vagy barátnőjét, az sajnos valószínűleg csak azt jelenti, hogy még nem ismerik egymást eléggé. Persze az ember nem adhatja fel magát száz százalékig egy kapcsolatban, de mondjuk egy böjti időre kísérletképpen ki lehet próbálni, ha milyen, ha azok közül a dolgok közül, amikről tudom, hogy a másikat idegesítik, mondjuk az egyiket nem csinálom.

4. Ne fukarkodj a dicséretekkel! - A fentiek helyett (vagy esetleg mellett) egy bókolási gyakorlatot is választhatunk erre a nagyböjtre. Ha a kedvesünket megdicsérjük valamiért, az nekünk semmibe nem kerül, ő viszont jobban fogja érezni magát tőle.

Mondjuk meg neki, ha szép, ha ügyes, ha kedves, ha szeretetreméltó, ha jól áll neki valami, azaz fogadjuk meg, hogy minden áldott nap legalább három különböző dolgot megdicsérünk benne. Nem nagy erőfeszítés, és mi is jobban fogjuk magunkat érezni tőle. Több értelme van így böjtölni, mint pénteken otthagyni a rántott húst a menzán, nem?

Melyiket szeretné, hogy a partnere kipróbálja?

5. Ne hagyd meg neki a teendőket! - Ha van valami rendszeres feladata szerelmünknek, amit nem túl szívesen végez, és mi olyan helyzetben vagyunk, hogy át tudjuk vállalni azt a valamit, ezzel is böjtölhetünk. Vigyük el mi minden alkalommal a kocsit lemosni, vasaljuk ki mi azokat az ingeket, végezzünk el a házimunka ráeső feléből is valamit! És aki tényleg tökéletességre törekszik, az persze ezután ne dicsekszik jótettével, nem is említi, és nem vár rá, hogy cserébe jár majd neki valami. Hanem csak úgy szeretetből lemond a saját kényelméről és saját szabadidejéről, és dolgozik a kedvese helyett is. Na ez az embert próbáló fogadalom, nem az egyhónapos sörböjt.