Mindannyian empátiára vágyunk, főleg egy kapcsolatban: azt szeretnénk, hogy a másik együtt érezzen velünk, értse és átérezze, hogy mi játszódik le bennünk. Egy új kutatás eredményei ezt azonban azzal egészítik ki, hogy a férfiak és a nők nem ugyanolyan megértésre vágynak. A Harvard orvosi egyetemének a Journal of Family Psychology című lapban közzétett kutatásában 156 pár vett részt, akiket arra kértek, hogy elemezzenek egy-egy konfliktust, amit korábban átéltek, és értékeljék kapcsolatukat.

Ebből arra jutottak, hogy a férfiak akkor elégedettek, ha tudják, hogy a nőjük boldog, míg a nők azt szeretik, ha a férjeiken látják, hogy azok együtt szenvednek velük, átérzik problémáikat. Egyértelműbben megfogalmazva (már így sokkal rosszabbul hangzik): egy férfi akkor elégedett, ha látja a partnerén, hogy boldog, míg egy nő akkor elégedett, ha látja a partnerén, hogy aggódik.

A nagy különbség a két nem között az, hogy a problémákról a férfiak úgy tartják, hogy azok veszélyeztetik a kapcsolatot, ezért nem szeretnek velük a feltétlenül szükségesnél többet foglalkozni. Talán úgy is érzik, hogy feladatuk gondoskodni partnerükről, annak jólétéről, így akkor vannak megelégedve a kapcsolattal, akkor boldogok, ha a nő arról számol be, hogy maga is boldog. De ettől még a problémák jelentkeznek, és egy nő arra vágyik, hogy lássa, hogy a férfi is érti, átérzi a problémát, és osztozik a nő aggodalmában. Ha ezt nem látja, úgy érzi, hogy a férfi nincs mellette, és arról számol be a következő kutatáson, hogy nincs megelégedve a kapcsolatával.

Talán azért is olyan fontos ez a hölgyek számára, mert a férfiak hajlamosak elbagatellizálni a nők problémáit, ahelyett, hogy együtt éreznének velük. Nem tudjuk, hogy Meryl Streep mennyire számít szakértőnek a témában, de ő legalábbis úgy tapasztalta, hogy a férfiak általában nem hajlandóak beleélni magukat a nők problémáiba. Pedig a jelek szerint pont ez kéne ahhoz, hogy a nők jól érezzék magukat a kapcsolatukban.

Az egyik kutató a következőképpen összegezte az eredményeket: „Lehet, hogy a nők számára az, hogy látják férfipartnerük aggodalmát, azt mutatja, hogy a férfi is fontosnak tartja a kapcsolatot és érzelmileg kötődik, még egy nehezebb időszak során is. Ez összecseng azokkal a korábbi megállapításokkal, amik szerint a nők csalódottnak érzik magukat, ha azt tapasztalják, hogy partnerük egy konfliktus kapcsán visszahúzódik, érzelmileg elérhetetlenné válik.”