Bizonyos John Tierney és Garth Sundem 2006-ban kidolgozott egy képletet, aminek segítségével ki lehet számolni, hogy két celeb házassága el fog-e tartani 5 vagy 15 évig. A New York Timesban ennek alapján közzétettek egy cikket, ami helyesen jósolta meg Demi Moore és Ashton Kutcher, Pamela Anderson és Kid Rock, illetve Britney Spears és Kevin Federline kapcsolatának végét. Néhány helyen azonban helytelen eredményt hozott a képlet, így azt újabb hat év adatainak figyelembe vételével tovább finomították. Nemrég egy új cikkben tették közzé, mi az a 4 tényező, amitől egy celebházasság hossza (majdnem azt mondtuk, sikere) függ. Elmondjuk, mik ezek, és hogy milyen eredményeket kaptunk ezeket hat véletlenszerűen kiválasztott magyar hírességpárra alkalmazva.

1. Az újabb elemzések szerint a statisztika azt mutatja, hogy minél többet hall a bulvárfogyasztó közönség a feleségről, annál valószínűbb, hogy a házasság nem fog sokáig tartani. Hogy a férj mennyire és milyen körökben ismert, az a kapcsolatban valamiért nem számít, de ha a feleség rendszeres bulvárszereplő, akkor házassága valószínűleg nem fog sokáig tartani. A kutatók a képletbe ezt a Times című folyóirat és National Enquirer című bulvárlapban előforduló említések hányadosaként építették be.

Azaz ha valaki a „rendes” hírekben sokkal kevesebbszer szerepel, mint a bulvárhírekben, akkor a hányados nagyon alacsony lesz, így a képlet alacsonyabb értéket fog adni a házasság várható hosszára nézve. Magyar párokra alkalmazva az elméletet azt vizsgáltuk, hogy az utóbbi három évben melyik hölgyet hányszor említette az Index és hányszor a Velvet. A legalacsonyabb pontszáma Sarka Katának lett, az Indexen az elmúlt három évben csak 8-szor volt róla szó, a mi keresőnk azonban 159 találatot mutat.

2. A felek összéletkora is számít. Korábban a statisztikából úgy tűnt, mintha a nagy korkülönbség járna együtt gyakrabban a rövid kapcsolattal, de ezt most lecserélték a két fél összéletkorára. Minél idősebbek, nyilván annál kisebb az esély, hogy hamarosan el fognak válni. A magyar celebpárok közül jó példa Korda György és Balázs Klári kapcsolata, hiszen ők a 17 évnyi korkülönbség ellenére már 30 éve együtt vannak. Ilyen korban nem valószínű, hogy már szét fognak menni, ezért alább az ő eredményük lett a legjobb - a nagy korkülönbség ellenére.

3. 2006-ban még a korábbi házasságok számát vették figyelembe, hiszen minél többször vált már valaki, elvileg annál valószínűbb, hogy aktuális kapcsolata is így fog végződni. De most kiderült, hogy mégsem ez számít igazán, hanem az udvarlás hossza, azaz a megismerkedés és a házasságkötés között eltelt idő. Ezzel a közvélekedés is egyet ért: akik az első szerelem hevében kimondják az igent, azoknál nagyobb az esély, hogy válás lesz a vége.

Amikor mi néhány magyar párra próbáltuk alkalmazni a képletet, itt ütköztünk a legnagyobb nehézségbe, hiszen sokaknál nem lehet biztosan tudni, pontosan hány évig tartott az udvarlás. Értékeink ezért csak közelítőek. Mindenesetre ezen a téren Schobert Norbert és Rubint Réka szerezte a legkevesebb pontot, hiszen megismerkedésük után kb. egy évvel már meg is volt a polgári esküvő. Igaz viszont, hogy a templomit sokkal később tartották csak, ha ezt a második igent vettük volna figyelembe, jóval magasabb pontszám jön ki nekik.

4. És végül számít a feleség szexszimbólum-faktora. Ezt a tényezőt Tierney és Sundem találták ki, és úgy kell megmérni, hogy beírjuk az adott hölgy nevét a Google képkeresőjébe, és megnézzük, hogy az így kapott képek közül az első ötben hány olyan van, amelyen az asszony nem szexis. A fehérneműs vagy meztelen képekért levonás jár, és minél több a szexi kép az első ötben, annál rövidebb lesz a házasság, mondják a kutatók a statisztikára hivatkozva.

A számokat a New York Times szerint a pszichológusok egy elmélettel is alá tudják támasztani. Szerintük a vetkőzésre hajlamosak általában nárcisztikus személyiséggel rendelkeznek, és az ilyen önimádó típusúak könnyebben lépnek ki egy önfeláldozást követelő kapcsolatból. Ha az öt képből egyik sem szexi, egyszeres szorzóval számolhattunk, azaz nem csökkent a pontszám, ez az alábbi hat párból Epres Pannira és Balázs Klárira volt igaz.

Hogy a képlet a fenti négy tényezőből pontosan hogyan adja ki a válásig hátra levő évek számát, azt a kutatók nem árulták el, ezért mi egyszerűen kiszámoltuk a négy tényezőt és szépen összeszoroztuk őket. Így a pontszám minél magasabb, annál hosszabb házasság várható, de hogy hány pont hány évnek felel meg, azt nem tudjuk. Ha a képletnek lehet hinni, akkor Hajdú Péternek és a még nagyon fiatal Sarka Katának kell a legjobban vigyáznia, hogy házasságuk ne jusson válságba, míg Benedek Tibor és Epres Panni kapcsolata majdnem ugyanolyan hosszúnak ígérkezik, mint Kordáéké.

A négy tényező szorzata hat véletlenszerűen kiválasztott magyar celebpárnál

Minél magasabb a pontszám, annál valószínűbb a statisztikák alapján a további hosszú házasság.

Hajdú Péter - Sarka Kata: 1,83

(0,05 x 61 x 1,5 x 0,4 = 1,83)

Schobert Norbert - Rubint Réka: 5,69

(0,13 x 73 x 1 x 0,6 = 5,69)

Palik László - Marsi Anikó: 22,18

(0,17 x 87 x 2,5 x 0,6 = 22,18)

Bereczki Zoltán - Szinetár Dóra: 110,88

(0,33 x 70 x 6 x 0,8 = 110,88)

Benedek Tibor - Epres Panni: 164,28

(0,37 x 74 x 6 x 1 = 164,28)

Korda György - Balázs Klári: 175,44

(0,68 x 129 x 2 x 1 = 175,44)