Egy Moises J Gonzalez nevű, 29 éves amerikai katona április 25-én esett el Afganisztánban. Ilyen esetben az özvegy járulékot kap az államtól, valamint a katonai temetés után szimbolikusan egy összehajtogatott zászlót is átnyújtanak az elesett katona feleségének. Ebben az esetben azonban volt egy kis bökkenő: két feleség is jelentkezett. Sőt, Gonzaleznek egy harmadik nőtől is született egy gyereke.

Gonzalez gyászoló édesapja a helyi tévécsatornának nyilatkozott, és szegény mi mást tudott volna mondani, mint hogy fiának „nagy szíve” volt. A katona 2003-ban vette el bizonyos Darlene Garcíát Los Angelesben. Született egy kisfiuk is, de a kapcsolat nem volt éppen felhőtlen. Néhány évvel később Gonzaleznek született egy második gyereke egy második nőtől, majd 2010-ben újra házasságot kötött, ezúttal egy harmadik asszonnyal, bizonyos Ruth Bayonával. Vele Las Vegasban mondták ki a boldogító igent, és persze ott is összejött egy gyerek, mielőtt Gonzalez elindult volna Afganisztánba.

Bayona tudott arról, hogy férjének van már két gyereke, és arról is, hogy Garcíával már kötött egy házasságot, de úgy tudta, hogy ott már megvolt a válás. Így aztán a három éve tartó kapcsolat végén Bayonát igencsak meglepte, hogy nem kapott hivatalos értesítést férje haláláról az amerikai hadseregtől.

Amikor mégis értesült a halálesetről, elment a holttestért, de azt nem adták ki neki - innen tudta meg, hogy férje szintén azon férfiak közé tartozik, akik elfelejtenek elválni egy második házasságkötés előtt.

Ön melyik feleségnek adná a zászlót (és a nyugdíjat)?

Gonzalez temetésén mindkét feleség az első sorban ült a templom két oldalán, de azt a bizonyos zászlót az első feleségnek nyújtották át - a hadsereg nyilvántartása szerint ugyanis Gonzalez felesége mindvégig az első asszony, García volt. A „nagy szívű” férfi utolsó felesége persze nem tudja egy vállrándítással elintézni az ügyet. A következőket nyilatkozta Garcíáról: „ez a nő már évek óta nem vett részt az életében, és most csak azért jelentkezik, hogy megkapja az özvegyi nyugdíjat. Én három éve kitartottam a férjem mellett jóban-rosszban, de ő már nem lehet itt, hogy megmagyarázza a dolgokat. Nekem járt volna azt a zászló.”