Arra már rég rájöttek a tudósok, hogy egy összetört szív tényleg fáj, de most kiderült, hogy nemcsak a csalódottaknak van veszélyben a szíve, hanem az őket megkeserítő hűtleneknek is. A Daily Mail azt írja, hogy a Firenzei Egyetem tudósai több korábbi kutatást vetettek össze a világ több részéről, és azt találták, hogy azokra a férfiakra jellemzőbb a szex közbeni szívroham, akik a házasságon kívül (is) élnek nemi életet. Az adatok szerint minél fiatalabb egy szerető, annál veszélyesebb vele a szex.

Az olasz tudósok a férfiakra vonatkozó, hűtlenséggel, illetve házasságon kívüli viszonyokkal foglalkozó korábbi kutatások eredményeit összesítették. A végeredmény az volt, hogy szex közbeni hirtelen halál sokkal gyakoribb volt a férfiak körében abban az esetben, ha egy szeretővel voltak az ágyban, mint akkor, ha a feleségükkel éltek házaséletet. Az elemzés ezen kívül azt is kimutatta, hogy bármely egyéves perióduson belül a házas férfiak 4%-a bonyolódik viszonyba egy másik nővel, míg teljes életük során a férfiak kb. 50%-a marad hűséges a feleségéhez, a másik 50% életében legalább egyszer félrelép.

Dr. Alessandra Fisher, a kutatásban részt vevő egyik szakértő ezt nyilatkozta a hűtleneket fenyegető szívroham-veszély lehetséges okairól: „a házasságon kívüli szex azért lehet veszélyes és stresszes, mert a szerető gyakran fiatalabb a házastársnál, és a szexre valószínűleg gyakrabban kerül sor túlzott mértékű evés és/vagy alkoholfogyasztás után. Az is lehet, hogy a titkos szexuális kaland és az új helyszín jelentősen megnöveli a vérnyomást és a pulzusszámot.” Ezt az utóbbi mondatot valószínűleg úgy is lehet érteni, hogy új szeretővel nyilván izgalmasabb a szex, mint a régi asszonnyal, így könnyebben is okoz szívrohamot. De a kutatók mindenesetre hozzátették azt is, hogy a férfi rossz lelkiismerete is hajlamosíthat egészségügyi problémákra.