„Vicces, hogy mindenki azon pörög és panaszkodik, hogy a mai fiatalok zöme nem védekezik rendesen a terhesség és a nemi betegségek ellen, de arra senki nem gondol, hogy ez nem azért van, mert felvilágosulatlanok, hanem, mert egész egyszerűen drága az óvszer. Ezt egy középiskolás nem tudja megfizetni” – dobta fel a témát valamelyik nap egyik gimnazista unokatesóm, úgyhogy gyorsan elő is szedtem a környezetemben élő többi középiskolást is ezzel kapcsolatban, vagyis, ők hogyan oldják meg a kotonos védekezést, és milyen időközönként jutnak óvszerhez, ha jutnak.

Felesben oldják meg

„Mi felesben szoktuk megvenni a barátnőmmel, és pont amiatt, mert nagyon drága a cucc” – mesélte Kornél, aki idén érettségizett. „Azt ugye nem várhatom el a szüleimtől, hogy ők vegyék meg nekem (nem is tennék), és zsebpénzzel sem vagyok annyira megszaladva. Szóval Diával megbeszéltük, hogy nem kockáztatunk, de mivel a védekezés mindkét fél érdeke, így az a fair, ha ő is beszáll a költségekbe. Van olyan haverom, aki a csaja fogamzásgátló tablettájának a költségébe szállt be. Szerintem ezek teljesen normális dolgok. Olyan sokat egyébként nem vagyunk együtt, heti egy-két alkalomról van szó, de akkor több menetet is lenyomunk.”

Bátyjától kunyerál

Bence tizenhat éves, gimnáziumba jár, és két éve vannak együtt barátnőjével: „Hát, szinte lehetetlen megoldani, hogy minden egyes szexnél gumi is legyen, úgyhogy nálunk ez elég rizikós. Persze, nem a nemi betegségek, hanem a terhesség miatt. Kata már gondolt arra is, hogy inkább gyógyszert szed, mert olcsóbban jövünk ki, mint a gumival, de erről lebeszéltem, szerintem fiatal még ahhoz. Általában a zsebpénzemből szoktam megvenni az óvszert, de mázlista vagyok abból a szempontból, hogy van egy bátyám, akitől tudok kunyerálni.”

Fatertól nyúl

„Mi sem használunk rendszeresen gumit, de nem is rendszeres a szexuális életünk, örülünk, ha havi négy alkalommal együtt tudnunk lenni” – mesélte Tamás, aki szintén tizenhat éves, barátnője pedig egy évvel idősebb. „A csajomnál, és nálam is szokott lenni időnként gumi, de talán csak egy alkalommal fordult elő, hogy venni kellett, amúgy fateromtól nyúlom le, és Edina is az apja éjjeli szekrényéből csórja. Az osztályunkban ezt csinálja amúgy mindenki. Ha olcsóbb lenne, biztosan vennénk, de drága, így meg kell oldani másképp.”

Egyre többen szexelnek védekezés nélkül

Nemzetközi tanulmány szerint egyébként egyre több a védekezés nélküli szex a szexuális életet élő fiatalok körében: a Világnépesség Német Alapítvány (DSW) 2010-es tanulmánya szerint 5200 megkérdezett fiatalnak 45 százaléka ismerte el, hogy létesített már aktust védekezés nélkül. Korábban ez az arány még csak 36 százalék volt. Magyarországon a fiatalkorúak számára már többször is felvetődött igényként a támogatási rendszer kialakítása, lévén, még nem rendelkeznek saját, önálló jövedelemmel, ám az egészségügyért felelős államtitkárság szerint a felvetett probléma elsősorban nem gyógyszertámogatási kérdés.