Egy amerikai pszichológus, bizonyos Alice Boyes a Psychology Today website-ján közzétett egy tízes listát arról, hogyan erősíti az ember személyiségét, ha kapcsolatban él. Feltételezve persze, hogy egy harmonikus, szeretettel teli kapcsolatról van szó, sokféleképpen tudunk erőt meríteni abból, hogy áll mellettünk valaki, attól függetlenül, hogy ezen segítség nélkül is azért el lehet lenni viszonylag normálisan szingliként.

Ne várjon szenzációs újdonságokat a listától, inkább arra használja fel az alábbi sorokat, hogy saját kapcsolatát kiértékelje. Ön is élvezi partnere mellett a páros élet valamennyi előnyét? Vagy egy még jobb szempont az olvasáshoz: vajon az ön partnere is élvezi ön mellett a páros élet valamennyi előnyét?

1. Partnere pozitívabban látja önt, mint ön saját magát - Aki túlságosan kritikus magával szemben, az egy szerelemben megtanulhatja önmagát kicsit vonzóbbnak, tehetségesebbnek, elviselhetőbbnek, ügyesebbnek látni. Ennek a feltétele persze, hogy a partner folyamatosan pozitív visszajelzésekkel lássa el önt, de ha valóban szerelmes önbe, akkor ez feltételezhetően magától jön neki. Az ember rengeteg önbizalmat tud meríteni abból, hogy tudja, hogy van aki szereti, szépnek látja és vonzónak tartja.

2. Partnerétől rengeteg újdonságot tanulhat - Aki figyel a partnerére, rengeteg olyan dolgot megtanulhat szeretni, amivel korábban eszébe sem jutott volna foglalkozni. Lehet az egy sport, étel vagy egy tévésorozat, és bár ezt a pszichológusnő nem említi az eredeti posztban, roppant tanulságos tud lenni az is, ha az ember közelebbi kapcsolatba kerül a másik családjával. Sőt, két nemzetet összekötő szerelemben a másik országáról, kultúrájáról is sokat lehet tanulni, a nyelvről nem beszélve. Ha olyan jól megismerünk valakit, mint ahogy egy harmonikus kapcsolatban a két fél megismeri egymást, attól mindenképpen szélesedik a látókörünk.

3. Átragadnak partnere jó szokásai - Biztos olyan is van, hogy valaki szép lassan az alkoholra szoktatja rá partnerét, de a jól működő kapcsolatokban remélhetőleg gyakoribb az, ha olyasmikre veszik rá egymást a szerelmesek, mint például a rendszeres sport, a takarékosság vagy a fogselyem-használat. És mint tudjuk, az egyik fél fogyókúrája néha mindkét felet fogyasztja.

4. Partnere bátorítja önt, hogy személyisége kiteljesedjen - Ez a fajta támogatás minden szerelmestől a minimum: bátorítani kell a másikat, hogy ésszerű keretek között próbálja meg magát kiteljesíteni, hogy azzá váljon, ami szeretne lenni. Egy barát/barátnő vagy férj/feleség legyen ott kedvese mellett és drukkoljon neki, bátorítsa, függetlenül attól, hogy az illető énekelni vagy karatézni szeretne-e.

5. A kapcsolat anyagi biztonságot nyújt - A legkézenfekvőbb előnye a párkapcsolatoknak ez: hogy valaki megígéri nekünk, hogy jóban-rosszban, betegségben-egészségben támogat minket, és ebbe az anyagi biztonság nyújtása is beletartozik. Egyedülállóként sokkal nagyobb csapás egy hosszabb periódus munkanélküliként, aki egy jó kapcsolatban él, annak kicsit kevésbé kell rettegnie attól, hogy mi lesz, ha váratlanul az utcára kerül.

6. A kapcsolat érzelmi biztonságot is nyújt - De nem csak gyakorlati problémákat könnyebb ketten megoldani, a szerető partner akkor is sokat segít, ha valami érzelmi gondról van szó. El lehet neki sírni a bánatunkat, oda lehet bújni hozzá, ha nyomaszt vagy megrémiszt minket valami.

7. Hozzászokunk, hogy nem vagyunk magunkra hagyva - Aki túl van a kapcsolatok esetében általában rizikós harmadik és hetedik éven, az ha addig szorongott is amiatt, hogy mi lesz, ha elhagyják, a nyolcadik évben már végképp megnyugodhat, hogy erre valószínűleg már nem fog sor kerülni. A biztonsághoz, állandósághoz jó hozzászokni.

8. Hozzászokunk, hogy lehet bennünk bízni - Olyan is van, aki felnőtt élete kezdetén önmagában is kételkedik, hogy képes lesz-e egy ugyanolyan „normális” életet felépíteni, ahogy azt a szülei tették (vagy esetleg egy annál jobbat). Egy jól működő kapcsolat ezen a téren is megnyugtatja a feleket, megtanuljuk, hogy igen, lehet bennünk bízni, lehet ránk hagyatkozni, nemcsak szerelmünknek, hanem akár egy egész családnak is gondját tudjuk viselni.

9. Kapcsolatban könnyebb magunkat elfogadni - Az ember nehezen beszél olyan dolgokról, amiket nem szeret önmagában. Ezek közül néhánnyal talán sikerül megbékélni, ha kitárgyaljuk őket szerelmünkkel, az ő megértő szeretete segíthet abban, hogy el tudjuk fogadni magunkat úgy, ahogy vagyunk.

10. Kapcsolatban nehezebb szétcsúszni - Mindenkiben vannak lappangó vagy szembetűnő rossz tulajdonságok, amik bizonyos hatásokra vagy szituációkban elhatalmasodhatnak. Partnerünk abban is segíthet, hogy rossz szokásunkkal, káros szenvedélyünkkel, elviselhetetlen tulajdonságunkkal, stb. a lehető legkevesebb kárt okozzunk magunknak és a többieknek.

Ön is jobb ember lett, amióta kapcsolatban él?

Ön miért hálás igazán partnerének? Esetleg van valami, amivel úgy érzi, ön tudott segíteni kedvesének? Ha igen, kérjük, írja meg a Randiblognak egy emailben, hogy ön miért hálás, ön mit kapott a kapcsolatától!