Kedvenc norvég lapunk, a TheLocal.no helyi kutatókra hivatkozva azt mondja, hogy mégsem fenékig tejfel az élet a családban, ha a férfi is kiveszi a részét a házimunkából, bevállalva néhány olyan feladatot, ami annak idején kizárólag női munkának számított.

Azt már megírtuk, hogy a brit tudósok szerint az ilyen mosó-főző-takarító férfiak boldogabbak, ehhez képest derült égből villámcsapás a norvég kutatók bejelentése, miszerint az ilyen modern családokban a nagy boldogság ellenére mégis több a válás, mint a hagyományosakban.

A különbség nem is akármennyi. Azt mondják, átlagosan 50%-kal több a válás az olyan családok körében, ahol a férfiak is kiveszik a részüket a házimunkából, mint az olyan családoknál, ahol otthon mindent a feleség csinál. „Minél több házimunkát végez a férj, annál magasabb a válások aránya” - nyilatkozta a kutatás egyik vezetője. Az okokról konkrétum nem derül ki ebből a felmérésből, de spekulálni azért lehet, és a tudósok ezt meg is teszik. Azt mondják, az olyan modern családjaiban, ahol a nő teljesen egyenjogú a férfival, a feleségnek is megvan a saját pénze, saját karrierje, önálló egzisztenciája, így simán bármikor leléphet a házasságból, nem kell attól rettegnie, hogy éhenhal. Ez lehet a több válás egyik oka.

Másrészt ez a felmérés is megerősíti, hogy Skandinávia kész Uniszexisztán, hiszen a párok kb. 70%-ánál egyenlő mértékben veszi ki a részét a férj és a feleség a gyereknevelésből. Ennek alapján a kutatók hozzáfűzik, hogy az ilyen családoknál nincs olyan pontosan meghatározott, külön szerepe a nőnek meg a férfinak, mint régen: a feladatok nincsenek felosztva, mindenki ugyanazt csinálja, azaz mindent. Ez viszont elkerülhetetlenül több konfliktushoz vezet, mint egy olyan felállásban, ahol két teljesen független szerepe van a két félnek (feltéve persze, hogy a felek nagyjából el tudják fogadni a rájuk osztott szerepeket). Mivel a férj és a feleség ugyanazt csinálja, több a konfliktusforrás, többet veszekednek, könnyebben válnak.