Szinte bármin vita tud kialakulni, akár egy kapcsolat elején is. Az ivás, a nyaralás vagy a nagybevásárlás mind lehet vita tárgya, összeszedtük a legismertebbeket. Persze az alábbi lista távolról sem teljes, ha van kedve, írja meg a Randiblog email-címére, hogy önök otthon min veszekednek a legtöbbet!

1. Közös nyaralás

Nincs is jobb, mint együtt menni vakációzni. Legyen tél vagy nyár, belföld vagy külföld, szinte bármelyik pár képes összeveszni a közös túra alatt. Nem véletlenül van ez így. A 24 órás összezártság még a sztoikus nyugalomban élőket is ki tudja hozni a sodrából. „Minden utazásomkor összeveszek a partneremmel " - vallotta be olvasónk, Elvira. „Hol az idegesít, hogy nem megyünk sehová, ő heverne az ágyban, én meg felfedezném a várost, hol az, hogy estére én hulla vagyok, ő meg akkor pörögne. De az is konfliktushoz vezet, hogy míg én szívesem kóstolom meg a helyi ételeket, ő legszívesebben rántotthúson élne. Így nem lehet utazni. Ezért mostanában inkább a barátnőimmel utazom, így kevesebb elvárásnak kell megfelelnem" - vallja Elvira.

2. Mit és hol együnk?

Sokan nem gondolnánk, de állandó vita tárgya lehet a hol eszünk este, vagy az, hogy mit. Marcsi szerint ezt a kérdést ignorálni kell. Ő egyszerűen így fogalmazott: "A mit együnk ma, mit van kedved enni, mit vacsizzunk kérdést felejtsük el. Ma már tudom, hogy ezeket sosem szabad feltenni. Semmilyen körülmények közt."

3. Nagybevásárlás

Sokan csak akkor jönnek rá, mennyire máshogy élnek, ha elmennek bevásárolni. Míg az egyik fél képes több ezer forintot chipsre, sörre vagy rágcsára költeni, a másik számára elképzelhetetlen, hogy ezekre a hülyeségekre pénzt adjon ki. A 28 éves Anna szerint „nem is kérdés, miért tartom totál pénzkidobásnak ezeket a tételeket. Ezek gyakorlatilag semmire se jó cuccok, és csak viszik a pénzt. A pasim bármikor megyünk vásárolni képes csokival, mogyoróval és chipsszel tele pakolni a kocsit, a kenyér meg a tej elfelejtődik. Számomra viszont teljesen más a sorrend, így teljesen abszurd vitákat vagyunk képesek levágni a Tesco közepén". Mások nem fogalmaztak ennyire sarkosan, de tény, hogy a vásárlás és a pénzkezelés számos vita tárgya lehet.

4. Külön töltött idő mennyisége

Ha az egyik félnek nagy a baráti köre, és minden nap partizna szíve szerint, a másik viszont otthon ülne, és a tévét bámulná szíve választottjával, akkor ott gyakran felmerül a Szeretsz te engem egyáltalán kérdés. Ehhez kapcsolódik a féltékenység és a gyakori ellenőrzés is. Az egyik fél nem érzi biztonságban magát, ezért megerősítésre van szüksége, ami viszont a másik idegeire mehet. Nehéz megtalálni a jó megoldást, és érdemes tisztázni, kinek mekkora szabadságra van szüksége, illetve mi az, amiről a kapcsolatban hajlandó lemondani.

Mint korábban a Díványnak Palágyi Kata pszichológus elmondta: „A szabadság érzése egy jó kapcsolatban nagyobb kell, hogy legyen, mint ha egyedül volnánk. Az, hogy valaki úgy szeret minket, amilyenek vagyunk, nagyon nagy belső szabadságérzetet képes adni - hiszen nem kell folyamatosan megfelelnünk -, és ennél sokkal kevesebbről kell lemondanunk. A szabadságot, amit a partnerünknek adunk, valójában nem mi adjuk, hanem csak meghagyjuk. Ahhoz, hogy valaki egészséges mozgásteret legyen képes adni a másiknak, a legfontosabb a bizalom a másik felé."

5. Az ivás

Nem kétséges, ha az egyik fél absztinens, a másik viszont folyton a kocsmában ülne, akkor ott előbb-utóbb konfliktus alakul ki. Persze nem várható el, hogy életvitelét megszakítva a pohár felé se nézzen az addig bőszen söröző vagy borozó fél, de az sem igazán jó, ha valaki nővérként ápolgatja estéről-estére a másik felet, aki félrészegen gagyog az élet értelméről. Megoldás ebben az esetben az lehet, ha a másik fél is programot szervez magának, vagy limitálják az ivós esték számát. Jocó egyszerűen nem érti, miért baj, ha részegen megy haza. „Szokott ebből para lenni otthon, ha elmegyek a haverokkal inni, de egyszerűen nem értem miért baj. Én sem hisztizem, ha a barátnőivel megy el, és kissé spiccesen jön haza. Na jó, én általában nem csak spicces vagyok, de egész kulturáltan tudok viselkedni ezekben az esetekben."

6. Összeköltözés

Randizni szuper dolog, az ember abban az X órában mindig a legjobb arcát tudja a másiknak mutatni, de az együttéléshez sok kompromisszumra van szükség. Vannak, akiknek ez akkora stresszt jelent, hogy meg sem próbálkoznak vele, mások bátran nekivágnak, és utána az IKEA-katalógus felett folytatnak vérre menő vitát. Nem véletlen, hogy egy építkezés alatt annyi házasság megy tönkre. Az összeköltözés után a lakás berendezése csak az egyik gond, bár kétségkívül nagy problémákat tud okozni, ha valaki habos-babosban képzeli el a kecót, míg a másik fél a minimalizmus híve.

+ 1 Amikor minden vita tárgya

Vannak partnerek, akiknek semmi nem jó. Iza részletes elemzést küldött, mi lehet vita tárgya egy kapcsolatban. „Ha nem küld elalvás előtt és reggel sms-t, vagy ha eltűnik két napra egy telefonhívás vagy sms nélkül, esetleg ha hazudik arról, hol volt, mit csinált, vagy ha egyszerűen csak elfelejt egy részletet, amit neki tényleg nem volt lényeges, miért ír az exének, miért néz rá másra, de még az is probléma lehet, ha ha meglátja, hogy a neve nem cuncimókuscukibogárként van elmentve a telefonomba, hanem simán úgy, amilyen névvel született." Iza példával is illusztrálta, min tud menni a feszkó. „Ha csemegeuborka helyett ecetes almapaprikát viszek a piacról, de nem vette fel a telefont, amikor emiatt hívtam, aztán kiderül persze, hogy aznap pont nem szereti azt a kurva almapaprikát."