Tegyük fel, hogy már túlléptünk azon a kérdésen, hogy a férfi csak szexet akar vagy többet. Tegyük fel, hogy minden jel arra mutat, nem csak szexre kellünk. De vajon alkalmas-e a férfi egy hosszútávú, komolyabb kapcsolatra, vagy jelen van benne az elköteleződéstől való félelem, esetleg más tünetei vannak? Összegyűjtöttük azokat a legsűrűbben előforduló jeleket, amik egyértelműen arra utalnak, hogy a pasi még nem készült fel egy érett kapcsolatra.

Nincsenek tervek

Egyik napról a másikra éli közös életeteket, hirtelen jött, aznapi programötletekkel áll elő, de soha nem tervez előre. Persze, nem arról van szó, hogy pár hét után már ábrándozni kell az esküvőről és megbeszélni, milyen színű legyen a gyerekszoba, de az is furcsa, ha nem kalkulál a kapcsolattal távlatokban. „Már hónapok óta jártunk, amikor rákérdeztem, mi lenne, ha együtt mennénk nyaralni, mire a válasza csak annyi volt, messze van az még, ki tudja, hogy együtt leszünk-e még akkor, meg egyébként is, a haverjaival már szervezkednek, több szabadságot amúgy se tudna kivenni. Ez volt az a pont, amikor megértettem, hol a helyem” – mesélte a 28 éves Edina.

Az anyjával él

Látszólag jól szituált, keresőképes és már több kapcsolaton is túl van, tehát semmi észérves  oka nem lenne annak, hogy még mindig a szüleivel él, mégsem költözött még el soha otthonról. A felnőtté válás legalapvetőbb lépése az, hogy az ember megpróbál függetlenül és egyedül élni: az ilyen típusú férfiak mindössze kényelmi szempontból maradnak az őket kiszolgáló anyjuknál, vagy ami még rosszabb, olyan erősek az érzelmi szálak kettőjük között, ami közé nő még nem férhetett. „Akarta ő a komoly kapcsolatot, de amikor megtudtam, hogy még mindig az anyjával él, azonnal felvettem a nyúlcipőt. Az is lehet, hogy el tudtam volna csábítani az anyjától, de nem mindegy, milyen áron: én nem fogom játszani a pótanyát” – magyarázta a 24 éves Marietta.

Anyagilag támogatásra szorul

A helyzet akkor sem biztatóbb, ha a pasi anyagi megfontolásból marad a szülei házában, esetleg külön él, de anyuci és apuci támogatására szorul. Ez a szituáció mindkét típusú nő számára kényelmetlen: azoknak, akik szeretik, ha tenyerén hordozza őt a férfi (ajándékokkal halmozza el, esetleg anyagilag támogatja), de azoknak is, akiknek erre nincs szükségük. A legtöbb nő, ha elért valamit egzisztenciálisan, joggal várja el, hogy a pasija is hasonló szinten legyen. A 33 éves Zita ezzel kapcsolatban így fogalmazott: „Harmincon túl azért a nők általában olyan férfit keresnek maguk mellé, akikkel lehet tervezni. És itt már nem a közös, pénznyelő programokra gondolok, hanem a családra. Ha önmagát sem tudja eltartani, mi van akkor, ha jön a gyerek? Nekem jól fizető állásom van, de azonnal kiesne az a pénz, amit keresek, olyan partnerre van szükségem, aki tudja biztosítani a jövőnket.”

Inkább a haverokkal lóg

"Imádott, szeretett, amikor együtt voltunk, de valahogy a kezdetektől éreztem, hogy a normálisnál kevesebbet van velem, és sokkal többet a haverjaival" - mesélte a 29 éves Lili. "Egy év után sem velem, hanem a barátaival ment nyaralni két hétre, és amikor szóltam neki, hogy ez egy kicsit kezd fájni nekem, nem értette, miről van szó." Nem szabad egy pasit se választás elé állítani, hogy akkor most én vagy a haverok, eleve reménytelen a dolog, ha ilyen ultimátummal kell előállni. Ha egy férfi tényleg akarja a dolgot és elég érett egy komolyabb kapcsolatra, evidens lesz neki, hogy minél több időt a barátnőjével tölt, felvállalva akár a haverok oltását. Férfiak körében köztudott, hogy ha valaki egyre többet hiányzik a bandázásból, ott bizony nagy bajok vannak: szerelmes lett, rendesen bekapta a horgot. De ennek a folyamatnak önként kell lezajlania.

Elmondja, hogy még alkalmatlan egy komoly kapcsolatra

Nem lehet véletlen, ha egy férfi azzal kezdi az egész kapcsolatot, hogy most úgy érzi, nem szeretne komolyabbat. Azért mondja ezt, mert valóban úgy is van. A gondok ott kezdődnek, hogy a legtöbb nő ilyenkor vérszemet kap, bizonyítani akar, mert hát ő más, mint a többi, majd mellette megváltozik a pasi véleménye. Előre szólunk: nem fog.