Mert férfi, mert ösztönlény és mert kódolva van bennük a megcsalás - a legtöbb nő még mindig így vélekedik, amikor szóba kerül, a pasik miért tartanak szeretőt a kapcsolatuk, házasságuk mellett. Pedig az okok megtalálásához nem genetikai vizsgálatokra van szükség, a problémák jóval egyszerűbbek és hétköznapiak, és legtöbb esetben nem is csak a férfiakon múlik, hanem két ember kell hozzá. Összegyűjtöttük a legalapvetőbb okokat, amik miatt a pasik titokban másik nőhöz nyúlnak. Mentség persze így sincs arra, hogy miért nem inkább a problémák megoldása az elsődleges, akár közös erővel, akár szakítással kirakva a pontot.

Elköteleződéstől való félelem

Vannak férfiak, akik a komoly kapcsolatot a szabadság és az egyéniségük feladásaként élik meg . Az jó kérdés, hogy akkor minek mennek bele, valószínű, hogy ez a dolog csak akkor bukik ki belőlük, amikor érzik, hogy szorul a hurok: összeköltözés, eljegyzés, esküvő, terhesség is lehet a kiváltó ok. "A mi esetünkben akkor pánikoltam be, amikor Blanka bejelentette, hogy terhes" - mesélte a 31 éves Henrik. "Nem éreztem magam felkészülve az apaságra, és akkor hirtelen az egész kapcsolatra sem, pedig már két éve voltunk akkor együtt. Az egész herce-hurcát nem éreztem magaménak: bejelenteni a családnak, hogy jön a gyerek, vizsgálatokra kísérgetni Blankát, babacuccokat vásárolni, stb. Mindaddig meg sem fordult a fejemben, ami akkor megfogalmazódott bennem: tényleg Blanka lesz innentől kezdve az utolsó nő, akihez hozzányúlhatok? A nagy büdös francokat. Akkor jött Ildi, mint egy bizonyíték arra, hogy engem nem lehet csak úgy megfogni egy gyerekkel (...)."

Férfiasság bizonyítása

Nemcsak a nőknek, hanem a férfiaknak is szüksége van a folyamatos visszajelzésre, hogy jó pasinak érezzék magukat. Sok nő viszont már az ismerkedési korszakban degradálónak érzi megjegyezni, hogy mennyire jól áll partnerének a viselt ing, mennyire tetszik neki a férfi határozottsága, és egyébként is, egy istencsászár az ágyban. Visszajelzések hiányában viszont a pasik is elbizonytalanodnak, és egy idő után máshol keresik azokat a dolgokat, amik felpumpálják az önbizalmát. "Nálunk az is gondot okozott, hogy a párom mindig mindent egyedül akart megoldani, én meg egy idő után feleslegesnek éreztem magam. Margóhoz, a szeretőmhöz először polcot szerelni mentem, majd a számítógépét csináltam meg, végre hasznosnak, férfinak éreztem magam" - magyarázta a 37 éves András.

Kommunikáció hiánya

Tévhit, hogy egy kapcsolat csak évek után válhat megszokottá és üressé. Ez is egyfajta folyamat, aminek nem a végén kell kapkodni a fejeket, amikor már megtörtént a baj. Első jelek közé tartozik az érdeklődés hiánya: míg régebben fontos volt tudni, mi történik a másikkal, amikor épp nincs velünk, már rutinból se kérdezzük meg tőle, hogyan telt a napja. Ebben az esetben a férfi elsősorban nem a szexért, hanem néhány kedves szóért, jó hallgatóságért és figyelemért lép félre, ami egyébként veszélyesebb a kapcsolatra nézve, mint egy szexre alapozott megcsalás. "Nem szerettem hazajárni" - írta egyik olvasónk, a 42 éves Mihály. "Egy ideje mint két idegen, úgy éltünk egymás mellett. Ha rá is kérdezett, mi van velem mostanában, látszott rajta, hogy nem is figyel oda, sokszor félbe is szakított egy-egy oda nem vágó megjegyzéssel. Úgy éreztem, nem ért meg. Ekkoriban kezdtem el sokat beszélgetni az egyik munkatársammal, akinél megtaláltam a hiánypótló törődést, és egy idő után a szexet is. Bele is szerettem."

Szex hiánya/nem megfelelő szex  

Persze, nemcsak lelki, hanem csupán fizikai okai is lehetnek annak, ha egy férfi szeretőt tart. Ez a legsimább ügy: érzelmileg kötődik a partneréhez, de vagy teljes mértékben hiányzik a szex otthon, vagy ritka az alkalom, esetleg a mennyiségre nem lehet panasz, viszont vannak olyan dolgok, amiket nem kap meg az ágyban. "A feleségem igen konzervatív az ágyban, például az orális szexet is határozottan elutasítja oda-vissza. Szerelmes vagyok belé, eszemben sincs elhagyni, de számomra a szex is nagyon fontos, ezt a részét a dolognak pedig a szeretőmtől kapom meg. Semmi egyéb nincs köztünk, csak testi kapcsolat: heti egy alkalommal felmegyek hozzá, megkapom azt, amit a feleségemtől nem, ennyiről szól az egész" - magyarázta a 33 éves Károly.

Új szerelem

A fenti problémák nélkül is előfordulhat, hogy egyszer csak jön egy másik, aki nem feltétlenül jobb, egyszerűen csak más, a férfi pedig minden igyekezete ellenére beleszeret. Korábbi kapcsolatát viszont különböző okok miatt mégsem zárja le - ez a fajta háromszög az, ami a legtöbb konfliktust és szenvedést szüli mindhárom oldalról. "Ott vannak a gyerekek, akik miatt nem költözhetek el, mert a feleségem megzsarolt, hogy akkor soha többé nem láthatom őket. Tudom, tudom, ott a bíróság, de nekem nem elég az, hogy a hónapokig elhúzódó pereskedés után mindössze kéthetente láthassam őket. Így nincs más választásom, Adriennel titokban találkozunk, miután kirobbant a botrány" - fűzte hozzá a 40 éves Márton.