Ezen a héten volt Párizsban az haute couture divathét, ahol a rendes (pret-a-porter) divathéten bemutatottaknál is elegánsabb, különleges kritériumoknak megfelelő módon készült alkalmi ruhákat mutatják be a szakma csúcsát képviselő tervezők (tavaly például így nézett ki ugyanez a rendezvény, az ideit a Tejben-vajban blog itt foglalta össze). Ezek az egyedi darabok egyenként is mind-mind egy vagyont érnek, és a luxuskivitelű haute couture-kollekciókban gyakran szerepel egy-egy menyasszonyi ruha is. Ennek a posztnak a képösszeállításában 9 tervezőtől láthat összesen 19 esküvői ruhát 73 fotón − el lehet mondani, hogy ez az összefoglalója annak, hogy mi 2013-ban a menyasszonyiruha-tervezés csúcsa.

A képösszeállításban az első tervező Georges Hobeika, aki az ógörögök babérkoszorújára emlékeztető módon értelmezte újra a menyasszonyi fátylat. Őt követi Christophe Josse, aki nem értelmezte újra a fátylat, hanem sok kollégájához hasonlóan egyszerűen elhagyta, sőt, ő még a lefelé bővülő sziluettet sem feltétlenül tartja egy esküvői ruha kellékének, egyedül a fehér szín az, amiben ragaszkodott a hagyományokhoz. Nem úgy a Christian Dior, akiknek az egyik esküvői ruhája rózsaszínes árnyalatú. Náluk a fátyol egy különleges, fürdősapkaszerű fejdíszhez van erősítve, a hatás egészen bizarr.

Clarisse Hieraix csak egy menyasszonyi ruhát illesztett bele kollekciójába, ő az, aki a hagyományokhoz viszonylag szigorúan ragaszkodva tudott elképesztően modern lenni. Ez a fazon gyönyörűen vékonyítja a derekat és szélesíti a csípőt, és dekoltázst is enged, de nem olyan ordenáré módon, mint amit két hete Nápolyban láttunk. Stephane Rollandnak több menyasszonyi ruhája is van, ő valamiért azt szereti, ha a fátyol nem a fejről indul, hanem vállnál kezdődve palástként úszik a menyasszonyok után.

Ki a legjobb?

A Chanel tervezője, Karl Lagerfeld két menyasszonyt küldött fel a kifutóra egy koszorúslánnyal, az olyan esküvőkre utalva, ahol nincsen vőlegény. Ha a sztereotípiáknak hinni lehet, akkor a meleg férfiakkal szemben a leszbikus nőket meglehetősen hidegen hagyja a divatozás, de hátha egyszer lesz mégis olyan, hogy két nő tényleg Chanelben fogad egymásnak örök hűséget. Georges Chakra egy teljesen hagyománytisztelő menyasszonyi ruhával indított, de mutatott egészen modern fazonúakat is, őnála volt fátyol is és palást is, ez utóbbit a jelek szerint elég nagy trendnek szánják a 2013-ra nemcsak a férfiaknak, hanem a menyasszonyoknak is.

Utolsó előttinek Jean Paul Gaultier haute couture show-jából tekintheti meg a menyasszonyi ruhát. A francia tervező ezúttal annyira elviccelte a dolgot, hogy kreációját kicsit nehéz tényleg esküvői ruhaként komolyan venni: a koszorúslányok a szoknya alól szaladtak elő, és valamiért az ara hátán volt egy hátizsák, amiben egy játékbabát hordozott. Végül pedig ott vannak a menyasszonyos képek az Elie Saab-bemutatóról, a csipkekedvelőknél bizonyára ez lesz a favorit: elegáns, nőies és mesébe illően gyönyörű. Nézze végig a képösszeállítást, jegyezze meg kedvenc ruhája tervezőjének nevét, aztán ha van kedve, kattintson egyet a szavazógépen, hogy kiderüljön, ki az, aki a legjobban eltalálta a Velvet olvasóinak ízlését!