Az alkoholfogyasztási szokások és a válások száma közötti összefüggéseket elemezték norvég tudósok. Az L. A. Times az alkoholizmus klinikai és tapasztalati vizsgálatával foglalkozó folyóiratra hivatkozva azt írja, hogy a legnagyobb arányban azoknál a pároknál fordul elő a válás, ahol eltérőek az alkoholfogyasztási szokások. Máshogy fogalmazva: egy italozó házastársat csak egy szintén italozó partner tud elviselni, azaz a közös piálások (és főleg a közös nempiálások) megerősítik a házasságot, külön-külön inni viszont romboló. Mindehhez az adatokat 19 977 norvég házaspártól gyűjtötték be, azaz rengeteg résztvevő volt, igaz, mindannyian Norvégia egy bizonyos megyéjében laknak. De nézzük az adatokat részletesebben, mert nagyon érdekesek.

A legfontosabb és legkevésbé meglepő eredmény: az alkohol továbbra is öl, butít és válásba dönt. A szeszfüggők kapcsolatai általánosságban nagyobb arányban végződnek válással. Érdekes viszont, hogy a mindenféle alcsoportok közül azoknál volt a leggyakoribb a válás, ahol a feleség jelentősen több alkoholt fogyaszt a férjnél. Az ilyen kapcsolatok több, mint negyede, 26,8%-a ment tönkre, miközben fordított esetben, azaz ha a férfi ivott jóval többet, ugyanez az arány csak 13,1% volt.

Persze nem feltétlenül a sírig tartó szerelem záloga a közös piálás sem, hiszen ahol mindkét félre jellemző volt a magas szeszfogyasztás, ott is 17,1%-ban következtek be válások a vizsgált időszak alatt. A legjobb a kölcsönös mértékletesség: a válási arány azoknál, akik kevesebbet isznak, 5.8% volt. A kutatók tehát azt ajánlják, hogy a legjobb, ha a felek közösen fogyasztanak alkoholt, ha már fogyasztanak − és lehetőleg csak minél kisebb mennyiségben, hogy függőség ne alakuljon ki.

Mindig felkapjuk a fejünket, ha valamilyen szempontból markáns különbségek vannak a nőkre és a férfiakra vonatkozó szabályok között, de nemcsak mi, hanem a norvég kutatók is. Hogy lehet, hogy a férj alkoholizmusa kisebb eséllyel teszi tönkre a házasságot, mint a nőé? A zsigeri válasz az lenne, hogy úgy lehet, hogy a nőknek azt írja elő társadalmi helyzetük, hogy bármit elnézzenek a férfiaknak, míg egy férfi távolról sem tűr el mindent egy nőtől, amit ő pedig saját magának megenged, mert a világ ilyen igazságtalan. Ehelyett a norvég kutatók első számú válasza az, hogy a nőkön erősebb hatása van az szesznek, őket jobban és gyorsabban tönkreteszi az alkoholizmus, mint a férfiakat. Ehhez jön viszont másodsorban ugyanaz, amit mi is említettünk, csak elegánsabban megfogalmazva: „a társadalmi megítélés szerint az ivás összeférhetetlen a női szereppel”, mondják a kutatók.

Érdekes egyébként összevetni ezt a felmérést két korábbi amerikai tanulmánnyal. Mindkettő azt mondja, hogy a férfi és a nő alkoholfogyasztási szokásai kiegyenlítődnek egy kapcsolatban: az első egyetemistáknál találta azt, hogy a nők egy átlagos kapcsolatban ugyanannyit isznak, mint a férfiak, a második pedig arra figyelmeztet, hogy a nők házasságkötés előtt és válás után, azaz szingliként isznak kevesebbet, míg a férfiak legényes alkoholfogyasztása a házasságkötéssel mérséklődik. Azaz mindkét tanulmány azt mondja, hogy egy kapcsolatban általában nagyjából kiegyenlítődnek a két fél piálási szokásai. Ezek szerint ha mégsem egyenlítődnek ki, akkor ott előbb-utóbb komoly gondok lesznek.