Az internet adta lehetőségek (társkeresők, kommunikáció megkönnyítése) következtében egyre többen vágnak bele a távkapcsolatba, a rózsaszín ködtől fel sem mérve, hogy ez mikkel is jár együtt. Posztunkban most a legáltalánosabb aranyszabályokról lesz szó, vagyis hogy hogyan könnyítsük meg a távollétet, és mikre figyeljünk oda, hogy a dolog lehetőleg hepi enddel végződjön.

Alkalmasság

Mielőtt bárki is kijelenté, hogy ezért a pasiért/csajért mindenre képes, át kell gondolni reálisan, hogy egyáltalán alkalmasak vagyunk-e a távkapcsolatra. A féltékeny típusúak számára egyáltalán nem ajánlott egy ilyenbe belemenni, a kapcsolatfüggőknek pláne. Ha számunkra csak a másik társasága a fontos, éppen ezért nem is érezzük jól magunkat családunkkal, haverokkal, és csak otthon ülve várjuk a partner jelentkezését, az egyenes utat jelent a milliónyi probléma megszületéséhez. De a másik véglet sem kecsegtető: ha tudjuk magunkról, hogy nem bírjuk szex nélkül huzamosabb ideig, és amúgy is herótunk van az órákig tartó vonatozástól vagy a repülőúttól, hagyni kell az egészet már az elején és nem rögtön belekényszeríteni magunkat mindenféle kompromisszumba.

Szabályok lefektetése

Persze vannak, akik megértik azt is, ha a másik képtelen a hűségre ilyen szituációban. Egyesek a nyitott kapcsolatot is bevállalják, csak hogy több száz kilométernyi távolságra is maguk mellett tartsák a másikat. A szabályokat jó előre érdemes lefektetni nemcsak ezen a téren, hanem, kommunikáció és látogatások szempontjából is.

Folyamatos, megfelelő kommunikáció

Lehetőség szerint beszéljünk rendszeresen, de ezek az alkalmak ne nyafogásban és siránkozásban merüljenek ki. Ha megoldható, mindig legyen egy fix időpont, amikor keressük a másikat, így egyik fél sem kap szívbajt, ha partnere fél napig nem ad életjelt magáról. Bár az egyik legegyszerűbb módszer a kommunikálásra, kerüljük a csetelést és az emailt, ami sok félreértés forrása lehet. Ilyen esetekre a telefon és a webkamera az ideális eszköz.

Rendszeres találkozó

Igyekezni kell legalább havonta egyszer találkozni, és ilyen alkalmakkor mindig megbeszélni a következő látogatás idejét és módját. Ha a másik több ezer kilométerre lakik, köztes megoldásnak ott a fél úton való találkozás valamelyik országban, ez nemcsak pénztárcakímélő, de különlegessé is teszi a találkozót.

Költségmegosztás

Lehet akár tündérmesébe illő is a kapcsolat, ám a távolság leküzdése nem kis anyagi megterhelést jelent. Érdemes közösbe dobni a költségeket a keresettel arányos megosztásban, lényeg, hogy a szerényebb anyagi körülmények közt élő fél ne érezze magát ettől rosszul, a másik pedig ne tekintse áldozatnak (vagy legalábbis ne éreztesse a másikkal), hogy több pénzzel száll be az útiköltségbe.

Közös tervek/célok

Egy normális párkapcsolat ismérve, hogy egyik fél sem akar távol lenni a másiktól. Egy ideális távkapcsolatban elég hamar felmerül az összeköltözés lehetőségének (vagy legalábbis egymáshoz közelebb költözésnek) megoldása, ott már gondok vannak, ahol erről nem beszélnek. A közös célok nagyon fontosak ilyen esetekben, ez ad erőt, egy-egy nehezebb pillanat alkalmával az lebeg a szemünk előtt, hogy most még szenvedős, de utána jó lesz.

Meglepetések

Bár nem vagyunk a másik mellett nap mint nap, így nem tudunk csak úgy beállítani egy-egy csokor virággal vagy meglepni egy előre leszervezett romantikus vacsorával, messziről is lehet kedveskedni. Egy képeslap, egy tábla csokoládé Svájcból vagy egy rúd kolbász Magyarországról bearanyozhatja a másik napját, sőt, egy váratlan látogatással is meglephetjük. (Csak nehogy mi lepődjünk meg.)

Szex

Az intimitás több száz kilométernyi távolságból is fontos, sőt. Ne legyünk prűdek, ilyenkor jön igazán jól a telefonszex egymással, erotikus csetelések, fotók készítése, sztriptíz a webkamerába, közös maszturbálás. Ilyen esetekben fontos a teljes bizalom, hogy ezek a pillanatok végül ne az interneten landoljanak. Aztán, ha végre együtt vagyunk, tegyük emlékezetessé az éjszakát, és ne ilyen esetekben rázzuk le a másikat fáradtságra hivatkozva.

Közös élmények

Legyen különleges az együtt töltött idő. Ha a másik végre hozzánk utazik, mondjuk le a szokásos péntek esti sörözést a haverokkal, és halasszuk el a műkörmöst. Egy távkapcsolat is minősülhet komoly és fejlődőképes kapcsolatnak, így ebben az esetben is el kell jönnie annak az időnek, amikor partnerünket bemutatjuk a családnak. A látogatások ne teljenek unalmasan, de vigyázzunk arra is, hogy ne zsúfoljuk tele programokkal. Néha jobb otthon maradni és közösen összedobni egy vacsorát, mint egész nap egy ismeretlen várost róni, mindössze hat órát szánva arra, hogy bejárjuk a látványosságokat. 

Türelem

Ne hisztizzen, ha nem jön össze egy-egy találkozó, vagy nem tudnak az eltervezett időn belül összeköltözni. A türelmetlenség gyakran jár együtt csalódottsággal, ingerültséggel és haraggal, a türelmetlen ember ráadásul általában elhamarkodott döntéseket hoz. Ez pedig az egész kapcsolatra rányomja a bélyegét.

Írjon nekünk!

Ha ön is élt már távkapcsolatban és vannak hasznos tippjei, írja meg nekünk! Küldjön levelet akkor is, ha csak lebeszélni szeretne mindenkit erről a dologról! Leveleiket a Randiblog email-címére várjuk.