Akik már lőttek házi nyulat, tudják, hogy nem véletlen az alapszabály, hogy kollégával csak a legvégső esetben kezdjen az ember. De mihez kezdjen az, akit egyik nap dobtak, másik nap pedig köteles bemenni a munkahelyre, ahol el kell viselnie exének látványát? Semmiképp se játssza a megbántott felet, sokkal kulturáltabb módon is túl lehet lépni a magánéleti válságon.

Változtasson munkahelyet

Drasztikus megoldásnak hangzik, de amennyiben ön az elhagyott fél, aki megbántottsággal, de még mindig érzelmekkel teli, ha lehetősége van rá, keressen másik munkahelyet. Egy légtérben maradni exével napi cirka nyolc órán keresztül felér azzal, mintha egy lakásban élnének. Pszichológusok minden szakítás után javasolják a volt pároknak, hogy jó ideig ne találkozzanak, mert úgy sokkal könnyebb felejteni, és ez erre az esetre is vonatkozik: miért kínozza magát nap, mint nap volt szerelme látványával, ha adódhat más megoldás is? A másik jelenléte ráadásul sokszor annyira zavaró tud lenni, hogy a munka rovására is mehet.

„Nem váltunk el haraggal, egyszerűen vége lett a dolognak, de még így is megviselt az egész. Pár asztallal arrébb ült az exem, úgy, hogy pont egymásra láttunk, és egyszerűen elviselhetetlen érzés volt. Egy hónapon belül felmondtam, mert a napi feladataimat se tudtam így elvégezni” − mesélte 26 éves olvasónk, Linda.

Ne fúrja a másikat a háta mögött

Pszichológiai szempontból érthető, hogy vélt vagy valós sérelmei miatt harag van önben, gyűlöli a másikat és látni se akarja, amiért ilyen rútul elbánt önnel, de a bosszú már nem tartozik a normális kategóriába. Ne mártsa be volt párját a főnökénél annak reményében, hogy kárt okoz neki, esetleg kirúgassa, a szakmai nézeteltéréseket rendezzék le egymás közt, a magánéleti dolgaikat pedig ne mossák össze munkájukkal.

„Egy ideig azt hittem, hogy Katával mindent megbeszéltünk és békesség lesz a munkahelyen is. Óriásit tévedtem. Egyik délután behívatott a főnök, hogy tudok-e arról, hogy az exem a hátam mögött kavarja a szart. A főnök szerencsére tisztában volt azzal, hogy mire megy ki a játék, de hiába próbálta leállítani Katát, ő folyamatosan ment panaszkodni hozzá. Végül megunták és kirúgták. Őt és nem engem” − írta 34 éves olvasónk, Géza, vagyis a dolog akár a visszafelé is elsülhet, ha a környezet meglátja benne a rossz szándékot.

Ne a másikat okolja szakmai sikertelensége esetén

Más tészta persze az, ha a szakítás után üldözési mánia lesz, és meggyőződése az, hogy exe ki akarja önt túrni a helyéről. Egy kapcsolat felbomlása normális embereknél nem alap ahhoz, hogy a másikat kifúrják a helyéről, így ha önt negatív kritika éri a feletteseitől, közel sem biztos, hogy volt párja mártotta be.

„Edinát egyik alkalommal behívta a csoportvezető, és elmondta neki, hogy nincs megelégedve a munkájával. Ha pedig ez így folytatódik, kénytelen lesz megválni tőle. Exem ezek után az egész csoport előtt esett nekem, hogy tudja nagyon jól, ezt nekem köszönheti, én tettem alá. Persze mindenki tudta, hogy ez nem igaz, így ráadásul még a kollégák előtt is nevetségessé tette magát” − írta a 45 éves Pál.

Ne balhézzon munkatársak előtt

Munkatársak előtt veszekedni nemcsak nevetséges, de ciki is, nem sokkal különb, mint végigüvöltözni valakivel az Andrássy utat, a fejét csapkodva esernyővel. A munkahelyi valóságshow van, akiket szórakoztat, de a nézőknek inkább kínosak az ilyen jelenetek, és függetlenül attól, kinek a pártján állnak, a kollégák ebédnél pedig úgyis azt a végkövetkeztetést vonják le, hogy egyik fél se normális. Egy-két jelenet után pedig a kirúgás veszélye is fennáll, mert melyik főnök az, aki elviseli a szerelmi/nem szerelmi életet a cégénél?

„A volt barátnőm a szakítás után teljesen kifordult magából. Munkaidőn kívül nem akart velem semmit sem megbeszélni, minden problémáját a kollégák előtt hozta fel: adjam neki vissza még azokat a bugyikat, amik nálam maradtak, mert tudja, hogy ott maradtak, nehogy már az új csajom hordja el őket. Az összes kolléga egy évig azon röhögött, hogy biztosan lopom a bugyikat, hogy ne kelljen venni a következőnek” − mesélte a 29 éves Kristóf.

Ne a munkatársakkal beszélje meg szerelmi csalódását

A szakítás utáni érzéseit, sérelmeit semmiképp ne a munkatársaival beszélje meg. Arra ott vannak a külön bejáratú barátok/barátnők, akik biztosan nem adják tovább az információt már az első adandó alkalommal. Egy munkahelyen nincsenek magánéleti titkok, így biztos lehet abban, hogy ha ön szerint exe új bikája egy balfék, és ennek hangot is ad egy cigiszünet alkalmával, a munkaidő után a balfék már az ajtóban várja, hogy betörhesse az arcát.