A Daily Mailben szerepelni ritkán jelent jót, és sajnos most egy olyan magyar nő történetét tálalta a brit bulvárlap, aki megpróbálta átvágni a brit hatóságokat, de ráadásul nem is sikerült neki. A nőre kiutasítás ugyan nem vár, de büntetőeljárás igen, méghozzá egy olyan érdekházasságért, amilyenről itt a Randiblogban is írtunk már: a szemfüles brit hatóságok a tiltott esküvők előtt bilincsbe verve viszik el a házasulandókat. Az egész persze az állampolgárság, illetve az Európában maradás joga körül forog, amit természetesen a brit törvények szerint tilos műházassággal megszerezni.

A London részét képező Hillingdon anyakönyvi hivatalának dolgozói gyanakodni kezdtek egy párra, akik házasságkötésre jelentkeztek be, de úgy tűnt, igazából nincs is közöttük szerelmi viszony. Erre utalt többek között, hogy a férfi indiai, a nő meg magyar, és nem is beszélik egymás nyelvét. Érdekes, bár végülis érthető módon ilyenkor az esküvő előtt nem a rendőrök, hanem a határőrség egyenruhásai lépnek közbe, és az anyakönyvi hivatalban értesítették is a megfelelő hatóságot, akik megállapították, hogy a 22 éves férfinak lejárt a vízuma, ezért illegálisan tartózkodik Nagy-Britanniában.

A házasságkötés azért jött volna jól neki, mert így egy EU-állampolgár férjévé válhatott volna, aminél fogva nem lehetne kitoloncolni a közösségből. A határőrök azonban megakadályozták a törvény által tiltott érdekházasságot, így az indiai férfinak vissza kell mennie Indiába.

A 23 éves magyar nő azonban természetesen jogszerűen tartózkodik Angliában, hiszen EU-állampolgár, így őt nem lehet elküldeni, de valószínűleg rá kitoloncolás helyett büntetőeljárás vár. Nem jó jel, hogy pont a múlt héten ítéltek 10 év börtönre egy brit ügyvédet, aki „nagyüzemi mennyiségben” szervezett ilyen tiltott érdekházasságokat, amik során több, mint ezer pár kelt egybe egy-egy illegálisan megszerzett állampolgárságért. A biznisz az évek során az ügyvéd és tettestársai számára kb. 20 millió font, azaz kb. 6,8 milliárd forint hasznot hajtott.

A Daily Mail szereti drámai képekkel megvilágítani a társadalmat fenyegető (vagy nem fenyegető) veszélyeket, most azt írja, hogy kelet-Európából futószalagon érkeznek a menyasszonyok, akiket vadidegen bevándorlókhoz adnak hozzá jó pénzért, hogy a spórolt pénzüktől megszabadított illetők férjként az EU-ban maradhassanak. Kíváncsiak lennénk, hogy csak férfiaknak van-e szüksége ilyen illegális állampolgárságra, vagy esetleg vőlegényeket is keresnek jó pénzért keletről nyugat-Európában letelepedni kívánó, illegálisan bevándorolt nők számára.