A héten a Brit Szociológiai Egyesület konferenciáján ismertettek egy kutatást, amit a brit Keele Egyetem végzett, és igen érdekes eredményekre vezetett, igaz, a minta meglehetősen kicsi volt, hiszen alig több, mint 100 ember kérdeztek meg a gyermektelenségről. A válaszadók csak olyanok voltak, akiknek nincs gyermekük – függetlenül attól , hogy kapcsolatban élnek-e vagy sem, 69%-uk volt diplomás és 90%-uk volt heteroszexuális. Az adatokat a Sience Daily tette közzé.

A kutatás azt mondja, hogy a gyermektelenek többsége szeretne gyereket, ebben önmagában még nincs semmi meglepő. Sőt, nem igazán váratlan az sem, hogy a nők között kicsivel több a gyermekre vágyó: a férfiak 59%-a, a nők 63%-a mondta azt, hogy szeretne utódot. A férfiak 69%-a azt mondta, egyenesen sóvárog egy gyerek után, ugyanez a nők 71%-ára igaz.

Ezzel együtt úgy tűnik, egy férfi jobban szenved, ha nincs gyereke, pedig szeretne. 50%-uk például azt mondta, kirekesztetteknek érzik magukat, mert nincs gyerekük, ugyanez a nőknek csak 27%-ára jellemző. A férfiak 25%-a dühöt, 56%-a szomorúságot érez a gyermekáldás elmaradása miatt, 38%-uk azt mondta, depressziósak is lettek emiatt. Mindhárom szám alacsonyabb a nőknél: dühről 18%-uk, szomorúságról 43%-uk, depresszióról 27%-uk számolt be.

Érdekes továbbá, hogy az is kiderült, hogy a gyermektelenek irigyelik a szülőket, de itt is a férfiak kezelik kicsit rosszabbul a helyzetet: közülük 56% mondta azt, hogy irigyli a gyerekeseket, míg a nőknek csak 47%-a vallotta be ugyanezt. Van egyvalami azonban, ahol a nők vezetnek: a bűntudat. A megkérdezett férfiak közül egy sem gondolta úgy, hogy neki bűntudata kéne, hogy legyen amiatt, hogy nem lett apa, a nőknek azonban 16%-a bűntudatot érez amiatt, hogy nem vállalt gyereket.