Rengeteg email érkezett arra a posztra válaszul, amiben Mónika álnevű olvasónk arról számolt be, hogyan vesztette el a szüzességét, és hogyan ejtette úgymond pofára a srác, akivel együtt volt. A sok-sok reakcióból két levelet már közzétettünk, ezekben Imola és Szonja mesélt el egy-egy további hasonló történetet. De most akkor végre jöjjenek azok az emailek, amik nemcsak a problémát részletezik tovább, hanem valami megoldást is kínálnak, azaz tanácsot adnak a hasonló helyzetben lévő fiatal lányoknak. A sok-sok üzenetből az alábbi tízet választottuk ki, és hogy ne legyen végigolvashatatlanul hosszú a poszt, még ezeken is rövidítettünk itt-ott, hogy minél többen szóhoz juthassanak. Ha ön úgy érzi, még így is maradt valami kimondatlanul, írjon ön is! Ha saját történetét mesélné el szüzessége elvesztéséről vagy egy ehhez vagy máshoz kapcsolódó csalódásról, akkor is! A Randiblog email-címén folyamatosan várjuk a leveleket.

1. Mátyás

A srác helyében megértettem volna, amikor azt mondtad, hogy nem egy egyéjszakás kalandot szeretnél. Sőt: mindig csak úgy mélyültem el egy kapcsolatba, ha a kiszemelt lányt akár teljes életemben el tudtam volna képzelni magam mellett. Számomra nagyon fontos volt és lesz, hogy ne játsszak mások érzelmeivel. Szerelmes vagy, igen. De ez nem azt jelenti, hogy ő a nagy Ő. Az első szerelem és szexuális együttlét természetesen nagyobb hatású (-nak tűnik), mert még ilyen élményed nem volt. Az első szex jelentős kötelékeket hozhat létre, amitől nehéz szabadulni. De a srác nem az, aki hozzád való. Ha szeretne, nem így viselkedne. De nem szeret, el kell felejtened, ez van. Én is jártam már úgy, hogy olyasvalakibe voltam szerelmes, aki nem volt hozzám való. Az eszemmel tudtam, az érzelmeimmel viszont nehezen küzdöttem, de túllettem rajta. Most rajtad a sor.

2. Marietta

Nem ismeretlen a szituáció... Nekem is van egy barátnőm, aki 21-22 éves korában vesztette el a szüzességét, ő a testvére egyik barátjával, és hasonlóan végezte. Ő sokáig szenvedett, hogy nem talál normális pasit, de mostanra (2 év után) végre van egy kapcsolata és nagyon boldog! Amúgy, mondom ezt szingliként, úgy vettem észre, manapság már 100-ból 1 ember tudja elmondani, hogy boldog párkapcsolata van. Legalábbis az ismerőseim, rokonaim körében így van. Kétgyerekes családapa, és a céges kiránduláson a WC-ben dugta meg az egyik kolléganőjét. Mit reméljen így az ember?! És egyre több ilyen van… Én azt nem tudom eldönteni, hogy csak az én környezetemben, vagy tényleg ilyen lett a világ? Azon gondolkoztam, ez most már normális?

Azt próbálom elmondani, hogy nem a Te hibád, hogy ez így alakult, egyszerűen ilyen a világ… Nekem sincsenek jó tapasztalataim, és nem is azért írtam, hogy még jobban elrontsam a kedved, hanem mert egyrészt a barátnőmnek is azt mondtam, hogy alkalmazkodni kell egy kicsit ehhez a világhoz, mindig fel kell készülni arra az opcióra, hogy csak kihasználnak, úgy nem fog fájni annyira (nálam bevált, barátnőmnél is). Másrészt azért is írtam, mert bár ilyen a helyzet, azért én még nem adtam fel a reményt, hogy találok valakit, aki annyira komolyan gondolja a kapcsolatot mint én. Ne add fel te se, lesz majd jobb is!

3. Milán

Nem csak a levélíró a hibás, de az ő hibája is. Én úgy gondolom, hogy valahol igaz az a mondás, hogy „madarat tolláról, embert barátjáról”, ez esetben „pasijáról”, a kedves levélíró egy pontosan olyan srácot fogott be, amilyet megérdemelt. Amilyenre vágyott, de ugye a kívánságok csak a mesékben teljesülnek maradéktalanul, a valóságban kevés a tündérmesére hajazó teljes sikersztori, ebben éppen a jóképű menő srácért azt az árat kellett fizetni, hogy számára ez csak könnyű kaland volt. Valószínűleg lehet a véleményemmel vitatkozni, de én úgy gondolom, hogy nincs azzal semmi gond, ha az ember sokáig vár az első kapcsolattal. Persze nem irreálisan sokáig, de nem tartom igazán egészségesnek, hogy a 14 éves lányok arról a beszélgetnek a buszon, hogy már egyikük sem szűz, 16 évesen meg már versenyt csinálnak abból, kinek hány pasi volt meg. Ahogy az előbbi példában említett lányok is, úgy a levélíró is igazából még éretlen egy rendes kapcsolathoz.

Végül, de nem utolsó sorban: ha egy pasi azzal nyit, hogy ő most nem szeretne komoly kapcsolatot, mert… akkor azt nem véletlen mondja. Igazából még ez a jobbik eset, mert legalább megbecsül annyira, hogy tiszta lappal játszik, nem csak hiteget, hogy ő élete szerelmét keresi, majd szó nélkül lelép. (Ezt is megtehette volna.) Ha már az elején lefekteti a kapcsolat kereteit, akkor nem szabad többet várni tőle. Ha ennek ellenére az ember belemegy, akkor viszont ne érezze pofára ejtettnek magát, mert azzal a tudattal vágott bele, hogy megmondták neki előre, hogy ez bizony ennyi és nem több.

4. Melinda

Mintha a saját történetemet olvastam volna más keze írása alatt. Én is 22 leszek idén szeptemberben, és hasonló eset velem tavaly nyáron esett meg. Én is egy közösségi oldalon ismertem meg azt a személyt, aki végül egy elég fontos dolgot vett el tőlem. Csak az én történetemben ő volt az, aki írt nekem nők napjára az egyik volt évfolyamtársam hatására (ennek még jelentősége lesz az írásom végén). A rákövetkező napokban én külföldre utaztam, de előre jelezte, hogy szeretne velem találkozni, ha hazaértem. Persze első találkozáskor ő is rákérdezett, hogy szűz vagyok-e még. (Az voltam.) Én már a legelején megmondtam neki, hogy zavar a köztünk lévő korkülönbség, ő 32 volt tavaly nyáron. De ő folyamatosan mondta, hogy ha őt nem zavarja, akkor engem sem kéne.

Én 3 hónap után engedtem neki, de a mai napig bánom, hogy voltam oly' kis hülye. Az aktus után még párszor keresett. De egyik este, amikor hazaértem, a barátaimtól írtam neki egy üzenetet, hogy most akkor mi is volt köztünk ez a 3 hónap és ugye nem csak egy strigula voltam-e neki. Persze erre már semmilyen válasz nem jött. A következő hónapban ismét külföldre mentem a családdal, és mikor hazaértem, a volt évfolyamtársam közölte, hogy ő is lefeküdt az én volt „barátommal”. Köpni-nyelni nem tudtam.

A lényege az egésznek, hogy én sem tudok megbízni a mai napig a hímnemű személyekben. Az elmúlt egy évben randiztam párszor különböző típusú fiúkkal, de valahogy nem jutok túl ezen a bizonyos eseten. Nehéz kiszűrni a mocskot ebben a világban, az tény. De remélem, az idő segít rajtam/rajtad valahogy. Lehet, nem kéne annyira kritikusak lenned. Tudom, hogy ezen nehéz változtatni, hisz én is ilyen vagyok. Mindenesetre én sok sikert kívánok neked. És kívánom, hogy találj egy olyan személyt, akiben megbízol. Én ezen a nyáron megpróbálok kicsit szabadabban viselkedni és nem betojni attól, ha valaki közeledni szeretne. Ki tudja, lehet, belebotlom álmaim hercegébe a sarki fűszeresnél…

5. Marcell

Most komolyan, mit várunk egy húszas évei elején járó tök jó pasitól? Hogy majd elkötelezettséget, és komoly kapcsolatot szeretne? Haha, persze. Most persze általánosítok, biztos vannak kivételek, de hát mi mást tehetnék.

Szóval ÁLTALÁBAN, ha egy nő komoly kapcsolatot szeretne, ahhoz én ÁLTALÁBAN nem egy ilyen fiatal bombajó pasit ajánlanék, aki még nyilván élni szeretne, kalandozni, bulizni, és minél több nőt megkapni - mert tapasztalatom szerint ez így szokott menni ilyen esetekben. Plusz, ha egy pasi még meg is mondja, hogy nem keres komoly kapcsolatot (persze nem szép tőle, hogy a szex után), akkor ott azért kár reménykedni. 1000-ből egyszer fogod pont te megváltoztatni a szándékait, és nem azért, mert bármi baj lenne veled. Egyszerűen ő nem vágyik ilyesmire. Ilyenkor jobb hagyni a fenébe.

6. Menyhért

Ha úgy érzed, hogy mindenképp ragaszkodnod kell ahhoz, hogy szeretnéd megtalálni a tökéletes párt magadnak (a teljes ideálodat), akkor semmiképp se add fel. Ne is törődj másokkal, mert amit te érzel, és ami neked fontos igazán, azt csak te tudod. Ha véletlenül felhívna a szóban forgó pasas, semmiképp se menj el hozzá, hiszen egyértelmű, hogy ő csak egyéjszakás kalandot keres, de te pont az ellenkezőjét (ebben az esetben se add fel a saját elveidet). Mert ez csak az ő részéről lenne egyéjszakás kaland, te továbbra is szeretnéd megfogni és megtartani magadnak.

Egy igaz, felnőtt kapcsolatban az életben inkább a társ szerepe a fontos, és a szex csak egy aprócska része ennek. Fontos az is, de nem csak azt kell nézni, és nem csak arra kell várni. Így azt javaslom, hogy inkább kezdjél el ismerkedni, és ha nem is az első pillanattól kezdve a fehér lovag akivel találkozol, attól még adni kell esélyt neki, de legfőképp magadnak, hogy jól megismerd és ki tudja, lehet hogy ő lesz az igazi társ az életedben.

7. Miklós

Egy férfivel értelmesen meg kell beszélni, hogy mi a terved a kapcsolattal. Ha házasságra, gyerekekre, családra vágysz, mondd meg. Ha valami másra, azt is mondd meg, beszéld meg vele. Ne várj telefonra, csodára, ne legyél csalódott, ha nem hív, hiszen ahogy neked is, úgy neki is be kell illesztenie téged az életébe. Egy új kapcsolat alaposan átrendezi az ember életét, az ilyesmit át kell gondolni, érzelmileg sem könnyű feldolgozni, mi is történik velem. A férfiaknak a legféltettebb kincsük a szabadságuk. Azt bizony nem adják könnyen. Az csak annak jár, aki nagyon közel áll hozzájuk, egyszerre a barátjuk, az anyjuk, alkalmasint már úgyis az életük része. A bizalom lassan épül, a kulcsszó itt az áldozat. Hajlandó-e a lány erőfeszítésekre értem és a kapcsolatért. Képes-e gondoskodni majd magáról, a gyerekeiről és a férjéről. A szex az ebben a gondolatmenetben meglehetősen hátrébb kerül. Manapság egy férfi csúnyán ráfázhat, ha rosszul választ, a jog a nőt és a gyereket védi.

8. Márk

Amit Móninak javasolnék, hogy ne a szuper pasikat keresse. Az átlagost! Nekem anno a csajok közül is azok jöttek be inkább. Az átlagos Férfi/Nő sokkal több meglepetést tartogat, mint az, akit véres kardként lehet hurcolni mindenhova, hogy látjátok, mim van nekem? Az nem pakolós, nem játssza meg magát és sokszor a szexben is sokkal jobb, mert nyíltabb, őszintébb. Mi több! Valószínűleg többre is fogja vinni, mint tetkós társai, hisz legyen szó pasiról vagy csajról, nincs elszállva magától.

9. Mihály

Elsőre én azt mondanám, hogy Mónika nem is igazán tudja mit akar, csak akar valamit amit másoknál lát, és amiben neki még nem volt része. Ő szerelmes akar lenni, és azért akar az lenni, mert „az normális” – és ő még nem volt az, valamint mert a barátnőinek többsége rendelkezik baráttal, ő meg „még nem”. Ez egyből két hibás érv a kapcsolat mellett, a görcsölés pedig, amivel a helyzetet kezeli, magától értetődően vonta maga után azt, hogy kihasználták. Tudom, fáj, de sajnos ez a nagy harci helyzet.

Pár rövid tanács:

  1. CSAK SEMMI NETES RANDI. Egy csinos, 21 éves lány nem valami társkeresős randis weboldalon ismerkedik (akkor sem ha a csinos jelző csak az önmagával szembeni elfogultság eredménye, ha meg nem akkor meg főleg). Ebben a korban ismerkedésre ott a főiskola/egyetem.
  2. CSAK SEMMI GÖRCSÖLÉS. A félsz és az enyhe megszállottság veszélyes. Két szempontból is. A normálisabbakat elijeszti, a hátulról támadókat pedig gyakorlatilag a sebzett vad illúziójával hergeli támadásra. Egy kétségbeesett, görcsös lánnyal könnyebb játszani, mert helyzetéből fakadóan elhiszi, hogy bizonyos gesztusok, szavak, érintések sokkal többek, mint alapjában. Persze ezzel játszani nettó gerinctelenség, de ez Mónikán már aligha segít.
  3. CSAK SEMMI ÖNSAJNÁLAT. Nem hagyhatja, hogy ez a dolog letörje, és mélyebbre kerüljön, mint előtte. Az ilyen sajnos tüske marad mindvégig, de az efféle fazonokat le kell szarni, előbb-utóbb úgyis nemi betegséggel vagy tökön rúgva végzi mind. Persze most magam ellen (is) beszélek majd, de korrekt vagyok, nem fogok álszenteskedni: ha vágyja a szexet, akkor kalandozzon nyugodtan, mert nem bűn az (se). Ha meg ehhez neki szerelem kell, akkor várja meg a lovagját, és ne hagyja, hogy egy szépfiú azonnal kidumálja őt a bugyijából abbéli félelmében, hogy egyedül marad. 21 éves, nem 51, nem kell paráznia azon hogy macskás nőként végzi. Egyébiránt ha a kezdeti lelkesedése a szex iránt csak félig lesz valós az általánosságot tekintve, még akkor is odalesz érte a jövőbeli barátja. Tudvalévő, hogy a jó szex a kapcsolat egyik fontos tartópillére.
  4. CSAK SEMMI BIZONYTALANSÁG. Tudnia kéne, mit akar, mit vár el egy férfitól. Ha vannak kizáró tényezői, akkor azok legyenek is kizáró okok. Ha van elvárás, akkor ez legyen feltétel. Nem az a cél, hogy „csak legyen egy barátom” vagy „legyek végre szerelmes”.

10. Márton

Szeretném röviden elmondani a véleményem, hátha egy valaki elolvassa.

Egyrészt a nőknél álszentebb teremtést az isten nem teremtett. „Nem számít a külső, csak a belső” – persze ők nyafognak, ha egy férfi a külsejük miatt jár velük, de fordítva igazságtalan... Mindenesetre remélem, továbbra is nézik ezeket a gusztustalan romantikus filmeket, hogy jön majd a lovag fehér lovon és Happy End lesz, mert így legalább megkapják azt, amit érdemelnek, hogy úgy bánnak velük, mint a ronggyal. Én reménykedek benne, hogy a maradék időben, amíg itt vagyok az országban, már nem leszek szerelmes, mert már teljesen feleslegesnek tartom.

Remélem, más országban még akad olyan nő, akinek tényleg van tartása, és felismeri az értéket másokban.

Ön is írna?

Véleményét, hozzáfűznivalóját és főleg saját tapasztalatait vagy történetét küldje be nekünk e-mailben! A Randiblog e-mailcímén folyamatosan várjuk az üzeneteket. A levelekkel kapcsolatos leggyakoribb kérdések válaszaiért pedig ide kattintson!