Azt hihetnénk, hogy a szünetkérés egy kapcsolatban fiatalkorúakra jellemző húzás, ám mint azt ahogyan a tapasztalat is mutatja, sokan próbálkoznak be ezzel a trükkel még felnőttkorban is. A kapcsolat elfáradására hivatkozni és pár hét gondolkodási időt kérni ugyanis nem más, mint trükk: azoknak a játéka, akik nem merik kimondani egyenesen a szakítást, illetve azoké, akiknek már alakulóban van egy új kapcsolatuk, de a szünetkéréssel meghagynak egy kiskaput, hogy bármikor visszasunnyoghassanak.

"Nekem ez egy jól bevált módszer, a csajokat mindig át lehet vágni vele" – írta egy 26 éves olvasónk, aki a Bertalan álnevet kapta tőlünk. "Szóval innentől kezdve lehet azt mondani, hogy gyerekes trükk, de amíg van, aki bekajálja, sokan fogják alkalmazni. Nem igazán vagyok híve a komoly kapcsolatnak, úgyhogy, ha érzem, hogy szorul a hurok, előállok ezzel: kis időt kérek, egy-két hét szünetet, közben pedig új nő után nézek. De amíg az nem jön össze, vagy összejön, de nem válik be, addig jó a régebbi csaj is, aki ráadásul ebben az időszakban mindent megtesz a kapcsolat érdekében, kétségbeesésében még a ribancot is eljátssza az ágyban, úgyhogy jó hatással van ez rájuk."

Bertalan viselkedése tehát a tipikus ebben a témakörben, még akkor is, ha az ember nem vallja be magának, hogy a szünetkérés a kapcsolat végét jelenti legtöbb esetben. Egy működőképes kapcsolatban ugyanis a felek nem úgy próbálják megoldani a gondjaikat, hogy külön válnak egymástól, hanem megteremtik annak a lehetőségét, hogy valamennyi időt külön töltsenek. Vagyis: nem állítják a másikat kész tények elé, hogy akkor most ennyi, három hét múlva találkozunk, addig gondolkozom, hanem mondjuk bizonyos időközönként elmennek a haverokkal nyaralni, kikapcsolódni.

És hogy van-e kivétel? Kevés. Akik végül vissza is kapják partnerüket, egyáltalán nem lehetnek biztosak abban, hogy a másiknak egyszerűen csak nem jött be az újdonsült viszony. A dolog kockázata ráadásul az, hogy míg a szünetkérő dorbézol és éli a kis életét, a magára hagyottnak is megjöhet közben az esze, ő is kihasználhatja a hirtelen jött szabadságot, és lehet, rákap az ízére. Ebben az esetben visszasomfordálni pedig szinte lehetetlen.

Van a témával kapcsolatban története?

Akkor írjon nekünk a  a Randiblog email-címére, ahonnan folyamatosan válogatjuk és közöljük a legérdekesebb olvasói leveleket!