Egyszer talán már mindenki került abba a szituációba, hogy akaratlanul is megtudta, haverját/barátnőjét csalja a partnere, akiért ő annyira odáig van. Hogy ki mit tesz a kialakult helyzetben, az sok mindentől függ, de akár úgy dönt, hogy elmondja szerettének a rossz hírt, akár úgy, hogy nem, érdemes figyelembe venni bizonyos dolgokat. Alább felsoroljuk, hogy miket.

1. Ne döntsön elhamarkodottan, inkább mérlegeljen!

Abba a helyzetbe bizonyára már mindenki beleképzelte magát, mi történne, ha a saját partnerét pillantaná meg, miközben egy másikat csókol, de ha mégsem, akkor is rögtön cselekszik és nyilván egyből tudja, mit kell tenni.

Ön elmondaná szerettének, ha csalja a partnere?

Egy olyen szituáció viszont, amikor más partnerét érjük tetten, több ember életéről is szól, amibe korántsem biztos, hogy messzemenőkig bele kell avatkozni. Ne rontson rá egyből ordibálva a félrelépőre, és ne hívja rögtön haverját/barátnőjét a hírrel. Mérlegeljen, milyen következményei lehetnek az árulkodásnak: szakítás, válás, gyerekelhelyezési per, idegösszeomlás – vagy el sem hiszi a szerette a történteket, és önt teszi felelőssé.

2. Beszéljen négyszemközt a félrelépő féllel!

Ha viszont a köszönő viszonyon már túlléptek a hűtlennel, érdemes megemlíteni neki, hogy milyen információ birtokában van. Kérdezzen rá az ő verziójára a dologgal kapcsolatban, hátha olyanokat tud meg, amik segítik a döntése meghozatalában, még az is lehet, hogy kiderül, csupán egy félreértésről van szó.

3. Ne zsaroljon!

Semmiképp ne kezdje a négyszemközti beszélgetést támadóan, számon kérően, és főleg ne jöjjön elő a „ha nem szakítod meg a szeretőddel a kapcsolatot, beköplek” vagy a „ha nem te mondod el neki, akkor én teszem meg” dumával. De azt se ígérje meg, hogy a viszony titokban marad. Közölje egyértelműen, hogy még gondolkodik a dolgon, és ugyanezt javasolja neki is.

4. Beszéljen egy közös ismerőssel!

Az is egyfajta könnyítés a helyzeten, ha a problémát egy közös ismerőssel beszéli meg, hiszen ebben az esetben is számos új nézőpont kerülhet napvilágra és a felelősség is megoszlik – bár az utóbbi miatt nem biztos, hogy az új beavatott repdesni fog.

5. Ne kezdjen önmarcangolásba!

Elsősorban mindenképp úgy döntsön, ahogyan az az ön lelkiismeretének a legkönnyebb. Ne okolja önmagát amiatt, ha a haverja/barátnője kapcsolata tönkremegy a szemfelnyitás után, és ne őrlődjön a titok tudatában úgy, hogy közben szerette a partnerét dicsőíti tudatlanságban.

Van egy jó sztorija a témával kapcsolatban?

A Randiblog email-címén folyamatosan várjuk a leveleket. Írjon nekünk, ha volt már hasonló szituációban, azaz előfordult önnel, hogy direkt vagy véletlenül egy rokonát, ismerősét, barátját buktatta le, és tanácsot tud adni. De akkor is írhat, ha esetleg pont ön az, aki tanácsra szorulna – meglátjuk, a többi olvasó mit tenni az ön helyében.